Soros na Slovensku neprekáža len Ficovi. Budete prekvapení komu ešte

    0
    Eduard Adamčík (Autor: TASR)

    Ide o bývalého člena Siete Eduarda Adamčíka. Po rozpade Siete spolu s poslancami okolo Andreja Hrnčiara odišiel do Mosta, ale kým jeho kolegovia aj vstúpili do strany, on sa stal iba členom poslaneckého klubu.

    Rovnako ako predseda Smeru aj Adamčík zastáva názor, že za masovými protestmi, ktoré sa udiali na jar po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, môže byť známy americký finančník George Soros. „Existujú už verejne prezentované silné indície, že ich podporoval. Či už to bolo priamo, či nepriamo. Je však pravdou, že v prvom rade to bola reakcia na vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice,“ uviedol Adamčík pre Denník N.

    Svoj názor prezentuje aj na sociálnej sieti Facebook, kde pravidelne zdieľa rôzne články o Sorosovi, napríklad aj text, ktorý hovorí, ako finančníka kritizoval americký prezident Donald Trump.

    Skrytý štát

    Alebo išlo o rozhovor s americkým senátorom Richardom Blackom, ktorý tvrdí, že svetu nevládnu politici, ale akýsi skrytý štát, v ktorom má významnú úlohu aj Soros. „Soros cez svoje fondy a neziskovky rozvracia po celom svete jednotlivé štáty, podnecuje v nich revolúcie a v následnom chaose, v občianskej vojne a rozpade potom tvrdo zarába peniaze,“ píše sa v danom článku.

    „George Soros sa nikdy netajil ambíciami ovplyvňovať vývoj mladých demokracií aj v strednej a východnej Európe,“ uviedol Adamčík k slovám amerického senátora. A pokračoval: „Jeho víziu sveta, ktorú verejne prezentuje, mu neberiem. Myslím si však, že naša cesta by mala byť iná. Čo sa týka zdieľaného príspevku, zdieľam i príspevky, na ktoré chcem poznať názor mojich fanúšikov. Teda ak niečo zdieľam, neznamená to automaticky, že s tým na sto percent súhlasím.“

    Samotná strana sa však k názorom Adamčíka nechce vyjadriť. „Postoj strany Most-Híd k šíreniu konšpiračných teórií, rozsievaniu strachu, strašeniu obyvateľov Sorosom a migrantmi je jednoznačný. Čo sa týka odlišných názorov, tie sa vyskytnúť môžu, najmä ak ide o poslanca adoptovaného z inej strany,“ uviedli v stanovisku.

    Názory sa rozchádzajú vo viacerých veciach

    Samotný Adamčík sa nielen pri Sorosovi, ale aj pri niektorých iných veciach rozchádza s postojom strany, ktorej je členom poslaneckého klubu – teda Mosta-Híd. Kým Béla Bugár jasne povedal, že o Sorosovi nechce z úst Fica v jeho prítomnosti počuť a k názoru, že by financoval protesty, sa ostro ohradili, Adamčík sa postavil na druhú stranu rieky.

    To isté platí aj o Globálnom pakte OSN o migrácii, ktorý na slovenskej politickej scéne spôsobil doslova zemetrasenie. Nesúhlasné stanovisko NR SR k tomu, aby sme pakt podporili a zúčastnili sa stretnutia v Marrákeši, spôsobilo, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý spolutvoril znenie dokumentu, podal demisiu.

    Následne sa vyše týždňa riešilo, či prezident Andrej Kiska prijme demisiu, alebo nie, nakoniec ju vzal späť samotný Lajčák. K celej situácii Adamčík na sociálnej sieti napísal, že si myslí, že naťahovanie prijatia demisie nie je ústavné a dodal, že prezident nemal inú možnosť, ako demisiu prijať.

    Kiska plní zadanie

    „Lajčák si asi počas dlhej noci uvedomil, že ešte rád by sa kariérne zviezol pri predsedaní OBSE. Vtedy by mu ešte zápecnícky slovenský národ neprekážal. Zahraničie vyslalo signál, že chcú ministra Lajčáka, aby bol ministrom. Kiska asi plní zadanie,“ konštatoval.

    Ďalej uviedol, že mu Lajčák neprekáža na pozícii šéfa rezortu diplomacie, ale má problém s tým, že spolutvoril znenie paktu. Rovnako sa pozastavuje nad tým, že je nedoriešený ústavný rozmer demisie Miroslava Lajčáka. Poslanec sa na adresu migrácie často vyjadruje kriticky, rovnako aj k samotnému paktu. „Globálny pakt o migrácii Slovenská republika odmietla, s čím plne súhlasím. Ako sa ukázalo, účasť či neúčasť zástupcu Slovenska v Marrákeši by na veci nič nezmenila. Tým, že zástupca Slovenska v Marrákeši nebol, sme len zdôraznili náš nesúhlas s týmto paktom,“ povedal.

    KDŽP

    Adamčík ešte pred tým, ako vstúpil v minulosti do Siete, bol členom KDH. Nedávno sme čitateľom priniesli informáciu, že vzniká nová konzervatívna strana Kresťanská demokracia – Život a prosperita, ktorú zakladajú bývalí členovia kresťanských demokratov. Počas minulého roka zdieľal Adamčík statusy z ich facebookovej stránky, a tak je na mieste otázka, či neuvažuje nad spoluprácou s touto stranou. „Je o mne známe, že som konzervatívny a kresťansky zameraný politik, a tieto hodnoty budú v mojom ďalšom rozhodovaní najdôležitejšie,” uzavrel. 

    - Reklama -