Francúzsko aktivovalo plán pre prípad bezdohodového brexitu

    0
    Édouard Philippe. (Autor: TASR)

     Ministerský predseda po stretnutí vládneho kabinetu zvolanom ohľadom diskusie o odmietnutí dohody, vyjednanej s EÚ, britským parlamentom, podľa agentúry AFP uviedol: “Pristúpil som k rozhodnutiu aktivovať plán na bezdohodový brexit, alebo tvrdý brexit, ako sa niekedy nazýva.”

    Plán počíta s výdavkami 50 miliónov eur, ktoré – v prípade odchodu Británie 29. marca z Európskej únie bez dohody – investuje Francúzsko do svojich prístavov a letísk, spresnil Philippe. Vláda zároveň začne prijímať 600 dodatočných vládnych zamestnancov vrátane pracovníkov colnej správy, ktorí pomôžu zvládať cezhraničný obchod a bezpečnosť. Podľa premiéra sú práve prístavy a letiská “najviac znepokojené” perspektívou tzv. tvrdého brexitu, dopĺňa agentúra AP.

    Podľa premiéra je Francúzsko “pevne presvedčené”, že Británia opustí EÚ bez príslušnej dohody; najmä po tom, ako britský parlament tento týždeň v drvivej väčšine odmietol predbežné podmienky brexitu dohodnuté s Bruselom. Francúzsky parlament medzitým schválil špeciálny zákon, ktorý umožňuje vláde zaviesť mimoriadne opatrenia na riešenie situácie bezdohodového brexitu.

    - Reklama -