Richter: Je dôležité, aby deti z rómskych osád neboli odsúdené na život bez vzdelania

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter počas mimoriadnej schôdze Národnej rady venovanej jeho odvolávaniu (Autor: TASR)

    V tejto súvislosti by v rámci akčného plánu, ktorý vo štvrtok vláda schválila, malo vzniknúť päť nových sociálnych podnikov. Riešiť situáciu s nevzdelanými uchádzačmi by podľa premiéra SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) mala pomôcť aj povinná predškolská výchovu platná od roku 2020. 

    “Toto rozhodnutie je veľmi správne, pretože sa ukazuje, že deti z rómskych osád, ktoré absolvujú povinnú predškolskú dochádzku, potom úplne inak prosperujú na základných školách a lepšie nastúpia do prvého ročníka. Máme stále veľký počet ľudí s nízkym vzdelaním, mnohí z nich trpia tým, že sú od začiatku preradení do špeciálnych škôl, a tým akoby strácali šancu uchádzať sa o stredné vzdelanie. Preto sme pripravili aj ďalšie opatrenie, aby títo ľudia po skončení základnej školy mohli ísť na rok – na dva na strednú školu, aj keď nedosahujú potrebné výsledky,” zdôraznil Pellegrini. Vďaka tomu budú môcť získať základné zručnosti a zároveň doklad o tom, že absolvovali doplnkové vzdelanie. Podľa premiéra tieto dve opatrenia sú základom pre prácu s nevzdelanou komunitou nezamestnaných.

    Okrem toho je podľa ministra práce dôležité, aby deti z rómskych osád neboli automaticky odsúdené na život bez vzdelania. Konštatoval, že v detských domovoch na Slovensku je možno 90 percent detí z tohto prostredia a 60 percent z nich končí s maturitou, zaujímavý počet dokonca s vysokoškolským vzdelaním. “Tým deťom treba dať šancu a priestor, preto je dôležité začať už od tej predškolskej výchovy,” zdôraznil Richter zároveň pripomenul, že sociálne podniky, ktoré pripravujú aj v levočskom okrese, treba vnímať ako medzitrh práce.

    “Dva roky dotujeme miesto s cieľom, aby osoba bola následne pripravená sa zamestnať a pôsobiť v klasických podnikoch,” ozrejmil a dodal, že sa osvedčil aj pilotný projekt so Železiarňami Podbrezová, kde vytvorili pracovné podmienky presne pre Rómov. Dokonca zamestnali tamojšieho vajdu, ktorý plní istú úlohu a je akousi autoritou pre pracujúcu komunitu. “Ďalších 17 podnikov prejavilo záujem o takúto formu, hlavne v prostredí, kde je rómskeho etnika viac. Podniky sú pripravené, tak budeme s nimi veľmi radi spolupracovať, aby sme dali šancu sa zamestnať Rómom, ktorí o prácu záujem majú,” uzavrel Richter.

     

    - Reklama -