Kandidát mafie a oligarchov. Reaguje opozícia na nádej Smeru na získanie prezidentského kresla

    0
    Kandidát v prezidentských voľbách Maroš Šefčovič (Autor: TASR)

    „Maroš Šefčovič sa prijatím návrhu predsedu strany Smer Roberta Fica, aby kandidoval v prezidentských voľbách, stal kandidátom oligarchov a mafie. Iba človek zahladený výhradne do vlastnej kariéry nedokáže rozpoznať túto súvislosť, a to ho diskvalifikuje ako slušného prezidenta, ktorý bude stáť v ťažkých chvíľach za občanmi,“ napísali liberáli vo svojom stanovisku.

    Priznávajú, že eurokomisár a súčasný kandidát v prezidentských voľbách má skúsenosti na poli medzinárodnej diplomacie, ale slovenskej spoločnosti a jej problémom sa odcudzil. Vysvetľujú to na tom, že keď bol eurokomisárom, ktorý mal na starosti vzdelávanie, a v súčasnosti je podpredsedom Európskej komisie pre energetickú úniu, nikdy nevyslovil kritiku na problémy, ktoré sa dejú na Slovensku v jeho oblastiach. A to je napríklad alarmujúci stav slovenského školstva, ktorý zanedbávali vlády Roberta Fica, či nevyhovujúci regulačný rámec v energetike, ktorý spôsobuje dlhodobé najvyššie ceny elektriny zo všetkých štátov V4.

    „Za jeho vlažnými postojmi k domácim problémom je nesporne aj to, že bol kádrom Smeru. Maroš Šefčovič sa za dlhé roky pobytu v Bruseli naučil kľučkovať medzi rôznymi záujmami a v kuloároch získal povesť človeka, ktorý sa umne kĺže po povrchu. To je možno dobrá výbava na kariéru v bruselských kabinetoch, ale nie pre slovenského prezidenta,“ konštatujú. Dodávajú, že Slovensko nepotrebuje hlavu štátu, ktorý je byrokrat so širokým úsmevom, ale človeka so silným životným príbehom. „Ktorý je nezávislý od politických strán a s odhodlaním zasadzovať sa za spravodlivosť proti tým, ktorí po nej šliapu,“ uzavreli.

    Sulík: Vidieť, že Smer je personálne vyprázdnený

    Podľa Richarda Sulíka, ktorý sa ku kandidatúre Maroša Šefčoviča vyjadril vo videu, ide o kariérneho diplomata, čiže nie je nejako ideologicky vyprofilovaným politikom, ale nepoznáme ani jeho jasnejšie či odvážnejšie názory. Priznáva, že ide o top úradníka a eurokomisára, ktorý sa za desať rokov zrejme vo svojej pozícii našiel, no vyčíta mu, že bez boja sa vzdal kandidatúry na predsedu Európskej komisie, ktorú ohlásil ešte minulý rok.

    Kandidatúry sa nakoniec vzdal v prospech svojho kolegu z frakcie – Holanďana Fransa Timmermansa. Samotný Sulík v čase, keď oznámil svoju kandidatúru na post šéfa EK, hovoril, že by išlo o úspech pre Slovensko, ak by sa druhým Jeanom Claudom Junckerom stal práve slovenský eurokomisár. To, že sa vzdal kandidatúry bez boja, podľa Sulíka ukazuje, že stále hľadá istý konsenzus a ide o mainstreamového človeka.  

    „Následne sa dozvedáme, že Maroš Šefčovič sa rozhodol kandidovať za prezidenta. Považujem to za vtip a zároveň za silný dôkaz, ako je Smer na tom personálne zle, ako je personálne vyprázdnený a nemajú použiteľných kandidátov ani na takýto dôležitý úrad,“ povedal Sulík.

    Službička pre Smer

    Podľa šéfa liberálov je na mieste otázka, prečo sa rozhodol kandidovať s podporou Smeru, ak mu je dobre v Európskej komisii. A preto konštatuje, že kandiduje z dôvodu, aby sa opäť stal komisárom, pretože čoskoro sa mu končí funkčné obdobie. V máji nás totiž čakajú voľby do Európskeho parlamentu, kde sa bude voliť nový parlament, a rovnako aj nová EK, pričom jednotlivých komisárov navrhujú vlády členských štátov.

    „Ak chce byť komisárom, tak ho musí navrhnúť vláda – Smer je ten, ktorý ho navrhnúť vie. A tak si stratégovia zo Smeru dali podmienku, že dobre, my ťa navrhneme za komisára, ale prv nám spravíš službičku a pôjdeš kandidovať za prezidenta,“ vysvetlil.

    A z toho dôvodu dodáva, že by sa nemalo s takouto dôležitou funkciou takto hazardovať, a ak by ho aj zvolili za prezidenta, nemyslí si, že by to bolo dobré pre krajinu. „To nie je človek, ktorý má jasne vyprofilované názory, ktoré by boli známe už aj dnes a za ktoré by bojoval. Nebude bojovať za nejaké svoje presvedčenie. Je úradník, nie je politik,“ uzatvára s tým, že by občania urobili veľkú chybu, ak by si ho zvolili za prezidenta.

    Šefčovič ako kandidát na prezidenta

    Maroš Šefčovič v piatok 18. januára potvrdil informácie, že bude kandidovať v prezidentských voľbách s podporou Smeru. Kandidovať môže vďaka podpisom smerákov, ktorých potreboval buď 15 od poslancov, alebo 15-tisíc od občanov. Vybral si tak jednoduchšiu voľbu. Samotný Smer mu bude platiť časť kampane a zdôraznil, že nie je členom strany. Za jednu z jeho hlavných vízií považuje pevné ukotvenie v Európskej únii, modernizáciu krajiny či rast životnej úrovne. Rovnako sa chce zasadzovať za celospoločenský zmier, pretože podľa jeho názoru nemôže byť naším cieľom trvalý konflikt. Rovnako chce minimálne jeden deň v mesiaci spraviť pracovný deň otvorených dverí, počas ktorého by chcel hovoriť o problémoch priamo s občanmi.  Viac sme písali TU.

    - Reklama -