Nemci schválili zákon, ktorým rozšírili zoznam bezpečných krajín. Pribudli štyri

    0
    Nemecký parlament (Bundestag) (Autor: TASR)

    Berlín si od tohto kroku sľubuje rýchlejšie rozhodovanie v prípadoch, keď občania týchto krajín podali v Nemecku žiadosť o azyl, ako aj zrýchlenie procesu vyhostenia po ich zamietnutí, uviedla agentúra DPA. Navrhovanú zmenu azylového práva podporili poslanci v pomere 509 ku 138 hlasom pri štyroch zdržaniach. Proti návrhu spolkovej vlády sa vyjadrili v piatok v pléne iba zástupcovia frakcií Zelených a Ľavice. Podľa hovorkyne Zelených Luise Amtsbergovej je takéto opatrenie zbytočné, pretože počet žiadostí o azyl od občanov menovaných krajín už aj tak prudko poklesol, zatiaľ čo počet vyhostení do Gruzínska a krajín Maghrebu výrazne vzrástol.

    Helge Lindh – poslanec Sociálnodemokratickej strany Nemecka, ktorá je súčasťou vládnej koalície – zase rozšírenie zoznamu bezpečných krajín obhajoval ako dôležitý krok a “prejav zdravého pragmatizmu”. V občanoch týchto krajín totiž netreba vzbudzovať “falošné nádeje” na budúcnosť v Nemecku.

    Nemecké orgány pri bezpečných krajinách pôvodu predpokladajú, že v nich spravidla nedochádza k politickému prenasledovaniu a neuplatňujú sa neľudské či ponižujúce tresty alebo zaobchádzanie. Nemecká vládna koalícia prišla s podobným návrhom, týkajúcim sa štátov Maghrebu, už v roku 2017, v Spolkovej rade (Bundesrat) však narazila na odpor viacerých spolkových krajín, kde spoluvládli Zelení alebo Ľavica.

    - Reklama -