Imigranti a znásilňovanie. Vo Fínsku toho majú dosť a budú vraj konať

    0
    Vlajka Fínska (Autor: Facebook, Discovering Finland)

    Tento týždeň v meste Oulu zadržala fínska polícia ďalších troch žiadateľov o azyl, ktorí sú podozriví, že znásilnili niekoľko dievčat mladších ako pätnásť rokov. Koncom roka zatkli policajti v rovnakom meste deväť mužov „zahraničného pôvodu“, ktorých vyšetrujú pre početné útoky na neplnoleté dievčatá.

    Podobný prípad vyšetrujú aj vo fínskej metropole. Pre množstvo sexuálnych útokov a znásilnení neplnoletých dievčat zadržali troch imigrantov v Helsinkách.

    Teraz je tak hlavným predmetom debát fínskych poslancov sprísnenie postihov pre útočníkov z radov prisťahovalcov. Desiatky tisíc Fínov zároveň podpísali petíciu požadujúcu zrušenie azylu u osôb usvedčených zo sexuálnych útokov.

    Podľa poslancov nie je otázkou, či treba tvrdšie zákony prijať, ale kedy sa to stane. „Každý, kto prichádza do našej krajiny, by mal ctiť naše zákony,“ povedal v parlamentnej debate Antti Kaikkonen, poslanec centristickej strany Fínsky stred.

    Okrem odoberania fínskeho občianstva násilníkom cudzieho pôvodu presadzujú poslanci aj ďalšie kroky. Napríklad zvýšenie minimálneho trestu za sexuálne zneužívanie mladistvých. Mnohí kritizujú, že úrady aj justícia si doteraz počínali v podobných kauzách ľahostajne.

    Fíni budú o budúcom parlamente rozhodovať 14. apríla. Nepochybne bude imigrácia vo voľbách hlavnou témou. Zo situácie profituje krajne pravicová strana Praví Fíni, ktorá by podľa posledných prieskumov citovaných denníkom Helsinki Times získala bezmála desať percent hlasov.

    Najčastejšie sa na sexuálnych útokoch podľa údajov fínskej polície podieľali osoby z Iraku a Afganistanu. V rokoch vrcholiacej prisťahovaleckej vlny 2015 až 2016 prišlo do Fínska zhruba tridsaťtisíc migrantov.

    autor: nab

     

    - Reklama -