Tvrdý odkaz pre Fica od iniciatívy Za slušné Slovensko

    0
    Inkognito predseda ÚS podľa iniciatívy Za slušné Slovensko (Autor: Reprofoto: Facebook/Za slušné Slovensko)

    V statuse, ktorý uverejnili na Facebooku, píšu, že ústavný súd je nezávislý orgán, ktorého úlohou je byť protiváhou a poslednou kontrolou pre výkonnú a zákonodarnú moc. „Robert Fico je tak pripútaný a previazaný s politikou, že už len jeho kandidatúra na sudcu Ústavného súdu SR spôsobuje nedôveru občanov k celému výberovému procesu kandidátov na sudcov a znižuje vážnosť samotného ústavného súdu,“ vysvetľujú.

    Konštatujú, že kandidatúrou sa snaží ovládnuť súdnu moc politikmi a ich záujmami. „Je tak symbolom snahy o politizáciu. Súdna moc má však zostať nezávislá a nestranná,“ dodávajú. Rovnako uviedli, že každý sudca, a najmä ústavného súdu, by mal byť zárukou nestrannosti, a to najmä svojím konaním a svojou osobnosťou. A ako nezávislí a nestranní sa musia aj javiť. A tieto požiadavky Robert Fico nespĺňa, keďže je predsedom najsilnejšej politickej strany a trikrát bol premiérom.

    „Nehovoriac o všetkých kauzách, ktoré sa s jeho menom a vládou spájajú. Vyzývame Roberta Fica, aby stiahol svoju kandidatúru na sudcu ústavného súdu a neznižoval už tak nízku dôveru v slovenské súdnictvo,“ apelujú organizátori na expremiéra.

    Výzvu poslali aj poslancom NR SR, aby výber ústavných sudcov nepolitikárčili, ale vybrali takých kandidátov a budúcich sudcov, ktorých odborné, ale aj charakterové vlastnosti budú zodpovedať výkonu funkcie ústavného sudcu. „Na tom, kto bude ústavným sudcom záleží,“ uzavreli.

    Kandidáti

    V súčasnosti máme 40 nominantov, ktorí sa chcú stať ústavnými sudcami. Okrem spomínaného expremiéra sú medzi nimi aj poslanec za Most-Híd Peter Kresák, štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Edita Pfundtner, bývalý predseda Siete Radoslav Procházka predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová či rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská.

    V stredu 23. januára začne ústavnoprávny parlamentný výbor vypočúvať všetkých kandidátov, pričom si na verejné híringy vyčlenil tri dni. Na zasadnutia je pozvaný aj prezident, ktorého môže zastúpiť vedúci pracovník jeho kancelárie. Navrhnutý kandidát na sudcu ÚS sa v rozprave najskôr predstaví, pričom uvedie najmä dôvody, pre ktoré sa uchádza o funkciu, svoje pracovné skúsenosti, publikačnú činnosť, účasť na prednáškach, seminároch a vedeckých konferenciách a najvýznamnejšie dosiahnuté pracovné výsledky.

    Po svojom úvodnom vystúpení môže navrhnutý kandidát odpovedať na otázky poslancov a prezidenta. Z celého zasadnutia výboru zabezpečí Kancelária NR SR verejne dostupný audiovizuálny prenos. Samotná voľba 18 kandidátov na sudcov sa uskutoční na schôdzi NR SR so začiatkom 29. januára. Hlasovanie by malo byť tajné, pre čo protestujú viaceré mimovládne organizácie či opoziční poslanci.

    Následne budúcich sudcov ústavného súdu vymenuje do funkcie spomedzi navrhnutých kandidátov prezident SR. Deviatim vymenovaným ústavným sudcom začne plynúť 12-ročné funkčné obdobie dňom zloženia sľubu ústavného sudcu.

    - Reklama -