Ako predísť tomu, aby nám prasklo srdiečko? Liberál Galko to uštipačne vysvetlil cez kanóny

    0
    Podpredseda SaS a exminister obrany Ľubomír Galko (Autor: df)

    Začiatkom roka informovala nadácia Zastavme korupciu, že ministerstvo školstva pod vedením Martiny Lubyovej, nominantky SNS opäť raz prerozdelilo peniaze na vedu medzi pochybné firmy. Zopakovala sa tak situácia z roku 2017, keď Lubyovej predchodca Peter Plavčan prerozdelil peniaze z eurofondov medzi rôzne firmy, ktoré sa často ani nezaoberali výskumom a oblasťou, na ktorú žiadali finančný príspevok. Plavčan následne musel z funkcie odstúpiť.

    V súčasnosti ide o kauzu v hodnote 33,4 milióna eur zo štátneho rozpočtu. Medzi firmami, ktoré stimuly získali, sú aj také, ktoré sú priamo prepojené na SNS či firmy, ktoré údajne sídlia v budovách, pričom o nich vrátnici nevedia. A potom tu je Konštrukta, známa vojenská firma, ktorej ministerstvo obrany dalo viaceré zákazky. Zapojili ich do projektu obrnených transportérov či nákupu húfnic Zuzana, a v decembri získali zmluvu na pol milióna eur na výskum v oblasti biomedicíny, ktoré prerozdeľoval rezort školstva. Konkrétne má ísť o výrobu hyperbarickej komory, kde sa liečia ľudia s rôznymi kardiovaskulárnymi ochoreniami. Informuje o tom portál dennikn.sk.

    O peniaze požiadali spolu s Centrom experimentálnej medicíny Slovenskej akadémie vied. Podľa vedeckého pracovníka z Ústavu pre výskum srdca Jozefa Slezáka má firma potrebné technické riešenie na výrobu komory. „Hľadali sme vhodného partnera a zistili sme, že Konštrukta – Defence dlhodobo udržiava úzke vzťahy s ústavmi akadémie vied aj so slovenskými univerzitami. Zároveň má dobré skúsenosti s riešením pretlakových komôr a priestorov využívaných pri zbraňových systémoch,“ vysvetlil Slezák.

    Výroba komory, ktorá je na trhu

    Nad ich nápadom sa ale pozastavujú vedci z nadácie Žijeme vedu, ktorí tvrdia, že komora je dostupná na trhu a predáva sa od štyritisíc eur.

    Stanovisko poskytol aj technický riaditeľ Konštrukty Miroslav Turoň. „V našej bohatej minulosti od roku 1953 sme sa zaoberali mnohými výskumnými a vývojovými projektmi aj z medicínskeho prostredia. Týkali sa napríklad rôznych zariadení na polohovanie pacientov, ortopedických náhrad, dýchacích prístrojov,“ povedal na obranu.

    O tom, že by robili nejaké výskumy v oblasti medicíny, však neexistuje žiadny dôkaz. V ich výročnej správe sa spomínajú len aktivity z vojenskej oblasti, informácie sa nenachádzajú ani na webovej stránke. „Naše webové stránky skutočne nezahŕňajú odkazy na výskumnú problematiku. V súčasnosti pripravujeme ich aktualizáciu, kde budeme uvádzať aj aktuálne riešené projekty,“ uzavrel Turoň.

    Galko: Zrejme 'vedia', ako zabrániť prasknutiu našich sŕdc

    Bývalý minister obrany Ľubomír Galko sa vyjadril k celej situácii. Ironicky podotkol, že je pochopiteľné, že ministerstvo obrany a tým pádom aj SNS podporuje výskum srdca. „A kde inde by ho tak asi mali podporovať ako vo firme, čo vyrába kanóny,“ dodal uštipačne. Rovnako ironicky konštatoval, že práve vo firme, ktorá pre ministerstvo obrany vyrobila predražené vozidlá a podobné zákazky, zrejme vedia ako na to, aby nám neprasklo srdce. „A to z dôvodu, čo musíme znášať a vidíme v priamom prenose, že smeráci aj mosťáci túto pažravosť a tieto zlodejiny SNS tolerujú,“ vysvetlil.

    Rovnako si myslí, že jedným z prvých krokov novej vlády bude výstavba nových väzníc, a to v urýchlenom režime. „Veď keď budeme chcieť pohnať všetkých týchto lotrov, čo to tu celé defraudujú a drancujú, pred spravodlivosť a následne do basy, ani miesta v tých súčasných pre nich nebude dosť,“ uzavrel.

    - Reklama -