Šichtařová: Európska únia sa nenápadne trhá napolovicu

    0
    Markéta Šichtařová (Autor: Reprofoto/Facebook: ČT)

    Ekonómka Markéta Šichtařová je jednou z predných českých podnikateliek a manažérok. O vzťahu mužov a žien na pracovisku môže hovoriť z pozície ženy, ktorá zastáva rolu lídra. „Feministka pre mňa nie je ako feministka. Mne sa, samozrejme, páči nejaká emancipácia a rovnoprávnosť, mimochodom, ja si ju užívam, povedala by som, dostatočne,“ povedala.

    „Ale nepáči sa mi extrémizmus na obidvoch stranách, keď napríklad hnutie Me Too je z môjho pohľadu už extrém,“ dodala Šichtařová, ktorá v súčasnosti čaká šiesteho potomka. Jej partnerom je ekonóm Vladimír Pikora.

    Následne bola reč o zmluve, ktorú v utorok podpísali nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron. „Zaujalo ma, že do poslednej chvíle bola zmluva utajená, čo je dosť podozrivým znakom. Mne sa skôr zdá, že to smeruje skutočne k nejakému superštátu,“ poznamenala Šichtařová s tým, že Európska únia sa nenápadne trhá „napolovicu“. Je tu podľa nej určité tvrdé jadro, ktoré chce robiť hlbšiu integráciu než ten zvyšok. A ten zvyšok má byť vraj hodený cez palubu, lebo zdržuje. V tej súvislosti hovorila o Česku, Poľsku, Maďarsku, Veľkej Británii či Taliansku.

    „Európska únia sa veľmi často vydáva za ekonomicko-politický projekt, ale z môjho pohľadu je len politickým projektom. Európska únia nikdy nevyrástla na ekonomických základoch,“ myslí si Šichtařová. Podľa jej slov k sebe majú Nemecko a Francúzsko ekonomicky ďaleko. „Práve toto by mohlo robiť určité problémy,“ podotkla. Za hrozbu však prepojenie oboch krajín nepovažuje.

    „Považovala by som to svojím spôsobom za možno úľavu. Ak tieto dve krajiny chcú ísť ďalej s väčšou integráciou, tak pravdepodobne nebudú nútiť tú perifériu eurozóny a EÚ, aby do toho išla s nimi. To je presne to, čo napríklad strednej Európe v súčasnosti prekáža,“ pokračovala. „A myslím si, že my by sme do ich sféry vplyvu nemuseli patriť, pretože sme tak trochu pod ich rozlišovacie schopnosti. My sme z ich pohľadu príliš slabí, príliš chudobní, príliš na východe,“ doplnila ešte Šichtařová.

    Čo sa týka vlastnej politickej kariéry, Šichtařová ju zatiaľ neplánuje. „Ak by prišla veľká dejinná kríza, myslím tým totálne zlyhanie politiky, keď už by som mala pocit, že smerujeme k vojne a chýbajú nám vodcovia a politici, tak by som sa obetovala,“ uviedla ekonómka.

    Celú reláciu nájdete na webe ČRo Plus.

    - Reklama -