Prieskumy hlasu ľudu: Francúzsko, Poľsko, Taliansko. Macron, Le Penová… Veľmi výživné

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Fenoménom sú posuny v preferenciách v Nemecku. Prieskum spoločnosti INSA zverejnený 21. januára potvrdil zásadnú premenu. Liberálne ľavicoví voliči prechádzajú od sociálnej demokracie k Zeleným, ktorí sú už na druhom mieste s 20 percentami. SPD, tradičný hegemón nemeckej politickej scény zvyknutý na zisky presahujúce 30 percent, má teraz len 14 percent.

    A sociálnych demokratov dobieha Alternatíva pre Nemecko, ktorá „sprava“ preberá voličov CDU posúvajúcej sa viac do stredu. Kresťanskodemokratická únia síce rebríčky preferencií stále vedie, ale jej podpora sa pohybuje okolo 30 percent, čo je pre stranu, ktorá v najlepších výkonoch atakovala hranicu 50 percent, tiež úpadok.

     

     

    Zdroj: Twitter / Europe Elects

    V ten istý deň prieskum v Británii ukázal vedúce postavenie opozičnej Labour Party. Nad Konzervatívnou stranou vedie len o jedno percento a treba pripočítať špecifiká britského väčšinového systému. Dlhodobo sú však výsledky preferencií oboch najsilnejších strán tesné.

     

     

    Zdroj: Twitter / Europe Elects

    A v pondelok vyšiel aj prieskum v Taliansku. Na prvom mieste prieskumov preferencií sa tam stabilne usídlila Liga, hnutie populárneho ministra vnútra Mattea Salviniho. Teraz by si pripísalo 32 percent, a to si od minula o dve percentá pohoršilo.

    Na druhom mieste je potom jeho koaličný partner zo súčasnej vlády – Hnutie 5 hviezd. To by získalo 24 percent. Až s odstupom sa presadila dnešná opozícia. Demokratická strana by si pripísala 18 percent, ďalšie strany neprekročili desať percent.

     

     

    Zdroj: Twitter / Europe Elects

    Prieskum inej agentúry priniesol o deň skôr veľmi podobné čísla, len Hnutiu 5 hviezd prisudzoval o dve percentá viac a strane Forza Italia pripisoval o niečo vyššie zisky.

     

     

    Zdroj: Twitter / Europe Elects

    Vo Francúzsku sú vďaka poloprezidentskému systému dôležité aj voľby prezidenta republiky. O to viac, keď súčasná hlava štátu Emmanuel Macron čelí veľkej nedôvere verejnosti. A čísla tento trend viac-menej potvrdzujú. Macrona v súčasnosti podporuje 30 percent voličov, pri minulom prieskume to bolo o percento viac. Na jeho úroveň sa dostala jeho súperka z druhého kola prezidentských volieb v roku 2017 Marine Le Penová. A na 29 percentách číha François Bayrou, veterán politického stredu.

     

     

    Zdroj: Twitter / Europe Elects

    Pozornosť sa venuje aj Poľsku. Tam sa bude voliť na jeseň a mnohí vyjadrujú nádej, že opozičná Občianska platforma, ktorú kedysi založil dnešný europrezident Donald Tusk, porazí vládnu stranu Právo a spravodlivosť, ktorá je časťou mainstreamu označovaná za „extrémne pravicovú“.

    Na zmenu vo Varšave to však podľa prieskumov zatiaľ nevyzerá. Popularita vládnej strany sa stále pohybuje okolo 40 percent, čo je zhruba zisk, s ktorým na jeseň 2015 vyhrala posledné voľby. Aktuálne má rovných 40 percent. Občianska platforma dosahuje vyše 30 percent, aktuálne 31. Na treťom mieste je potom strana Kukiz’15 rockera Pawla Kukiza, o ktorej mnohí liberálni demokrati znechutene hovoria, že je polofašistická. So ziskom tesne nad „hranou“ by potom do parlamentu prenikla už len Poľská ľudová strana oslovujúca hlavne vidiek a Zväz demokratickej ľavice, kedysi slávny hegemón ľavej časti spektra.

     

     

    Zdroj: Twitter / Europe Elects

    - Reklama -