Janukovyč je vlastizradca, rozhodol súd v Kyjeve a vymeral exprezidentovi 13 rokov

    0
    Viktor Janukovyč na archívnej snímke z 2. marca 2018. (Autor: TASR)

    Súd uznal Janukovyča za vinného z vlastizrady i zo spolupáchateľstva pri vedení agresívnej vojny. Pre nedostatok dôkazov o vine však súd Janukovyča zbavil obvinenia zo snahy o zmenu hraníc štátu. Ako spresnila agentúra Interfax, za vlastizradu bol Janukovyč odsúdený na 13 rokov väzenia, za spolupáchateľstvo pri vedení vojny na 12 rokov odňatia slobody, pričom na základe článku 70 trestného zákonníka mu bol vynesený úhrnný trest 13 rokov väzenia. 

    Prokuratúra žiadala pre Janukovyča 15 rokov

    Súd sa tiež rozhodol ponechať v platnosti rozhodnutie o zhabaní majetku bývalého prezidenta. Verdikt nadobudne platnosť po uplynutí 30-dňovej odvolacej lehoty. Ukrajinská prokuratúra žiadala pre Janukovyča 15 rokov väzenia. Exprezident bol obžalovaný z vlastizrady, narušenia zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny, napomáhania ruskej agresii a vedenia agresívnej vojny. Súdny proces s ukrajinským exprezidentom sa začal v máji 2017. Janukovyč, ktorý po svojom zosadení utiekol do Ruska, odkázal, že sa nebude zúčastňovať na procese s “vopred daným verdiktom”, a obvinil tribunál zo zaujatosti. Tieto argumenty vo štvrtok v reakcii na verdikt súdu v Kyjeve zopakoval aj Janukovyčov právnik.

    Janukovyč bol zosadený vo februári 2014 počas masových protestov, ktoré sa konali na protest proti rozhodnutiu jeho vlády odmietnuť uzavrieť asociačnú dohodu s EÚ a orientovať sa viac na Rusko. Demonštrácie prerástli do násilností, pri ktorých boli použité strelné zbrane a vyžiadali si viac ako 100 obetí z radov demonštrantov.

    Janukovyčovi advokáti podajú odvolanie

    Advokáti ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyča vo štvrtok oznámili, že podajú odvolanie proti rozsudku okresného súdu v Kyjeve, ktorý ich mandanta odsúdil na úhrnný trest 13 rokov väzenia za vlastizradu a spoluúčasť pri príprave a vedení “agresívnej vojny proti Ukrajine zo strany Ruska. Informovala o tom agentúra UNIAN. Janukovyčov advokát Alexandr Gorošinskij po vynesení rozsudku pred novinármi uviedol, že obhajoba podá odvolanie. Súčasne vyjadril nádej, že “sa domôžeme spravodlivosti”.

     

     

    - Reklama -