Bol Fico zapísaný do zoznamu advokátov legálne? Organizátor protestov vidí pochybnosti

    0
    Premiér SR Robert Fico (Autor: TASR)

    Poukázal na pochybenia Ondreja Dostála, ktorý počas vypočúvania uviedol, že predsedovi Smeru chýba do 15-ročnej advokátskej praxe, ktorá je podmienkou, aby sa ten-ktorý kandidát mohol uchádzať o post ústavného sudcu, približne jeden a štvrť roka. Myslí si však, že rovnako pochybný je aj jeho zápis do zoznamu advokátov. Juraj Šeliga sa pozrel na to, či bol zapísaný v súlade s vtedy platným právnym poriadkom.

    „Bavili sme sa o tom s Petrom Kubinom a ďalšími viacerými právnikmi, a náš záver je, že do zoznamu advokátov može byť zapísaný ten, kto nie je v žiadnom zamestnaneckom pomere. Fico bol v čase zápisu do komory v zamestnaneckom pomere s ministerstvom spravodlivosti, teda nemohol byť zapísaný do Slovenskej advokátskej komory. Laicky povedané, je podozrenie, že poslanec Fico alebo Slovenská advokátska komora ohýbala vtedajší zákon,“ vysvetlil organizátor protestov.

    Inými slovami, nemôže vykonávať takú platenú činnosť, ktorá svojím rozsahom môže ohroziť plnenie advokátskeho povolania. Táto právna úprava bola platná do roku 2003, pričom v princípe aktuálne znenie zákona túto vec upravuje rovnako.

    Nemohol byť zapísaný

    Následne poukázal na to, že Fico bol zapísaný do zoznamu v apríli 2000, pričom pracovné voľno mal začať čerpať až od 1. mája alebo podľa predtým uvedenej informácie od 31. decembra 2000. „To znamená, že mu 26 dní trval pracovný pomer, ak teda nepočítame s informáciou o decembri 2000. Inými slovami, Robert Fico nemohol byť do komory zapísaný, pretože bol v pracovnom pomere,“ uviedol Šeliga.

    Rovnako zverejnil aj to, že Fico bol v komore zapísaný 4. apríla 2000, ale v rovnaký deň mu výkon advokácie pozastavili, pretože bol v pracovnoprávnom vzťahu. Avšak takáto možnosť v tom čase v právnom priadku neexistovala, pretože podmienkou bolo, že ten, kto žiada o zápis, nesmie byť v zamestnaneckom pomere, čo Fico bol. „Inými slovami, nebolo čo prerušovať, keďže nemal byť ani zapísaný, pretože nespĺňal podmienky na zápis do zoznamu advokátov,“ konštatoval.

    Čo urobí advokátska komora?

    Čiže podľa Šeligových slov Ficovi ako kandidátovi na ústavný súd nesedí nielen požadovaná dĺžka praxe, ale aj jeho zápis je plný pochybností. „V normálnej krajine by kandidát na sudcu ústavného súdu už pri vypočutí jednoznačne všetky pochybnosti vyvrátil alebo aspoň sa o to pokúsil. On však povedal, že je to ‚trápne‘. Od neho veľa netreba čakať, no čo urobí Slovenská advokátska komora,“ pýta sa kriticky.

    Rovnako poukázal na to, že kandidáti ako súčasť prihlášky prikladajú aj čestné vyhlásenie, v ktorom uvádzajú, že nie sú v žiadnom zamestnaneckom pomere. Stále podľa Šeligu existuje možnosť, že Fico v deň zápisu do zoznamu advokátov v pracovnom pomere nebol. „Podľa dostupných informácií to ale nesedí, lebo potom by klamalo ministerstvo spravodlivosti,“ uzavrel.

    Vypočúvanie

    V súčasnosti prebieha tretí a posledný deň vypočúvania 40 kandidátov na ústavných sudcov. Dnes sa ho zúčastní napríklad aj šéfka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová, bývalý šéf Siete Radoslav Procházka či Peter Straka. Poslanci a členovia ústavnoprávneho výboru sa kandidátov pýtajú viaceré dôležité otázky, každého sa napríklad spýtali na postoj k registrovaným partnerstvám, adopcii detí pármi rovnakého pohlavia či k interrupciám.

    „Dnešná právna úprava je kvalitná a bol by som rád, aby taká zostala,” poznamenal Robert Fico v stredu 23. januára.  Zdôraznil, že nejde o jeho právny odborný názor. Odpovedal aj na otázky týkajúce sa adopcií detí homosexuálnymi pármi. Adopciu detí homosexuálmi považujem za malú zvrátenosť,” vyhlásil. Je však za to, aby sa párom rovnakého pohlavia pomohlo v praktickom živote, napríklad pri nakladaní s majetkom alebo pri informovaní sa o zdravotnom stave.

    V súvislosti s vypočúvaním ho kritizovali za to, že sa odmietol vyjadriť k niektorým otázkam opozičných poslancov. Išlo najmä o jeho bývanie v komplexe Bonaparte, ktoré vlastní podnikateľ Ladislav Bašternák, alebo mu vyčítali jeho konšpiračné vyjadrenia k Georgeovi Sorosovi po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Viac sme písali TU.

    - Reklama -