Mnohí na Slovensku si myslia, že Rómovia nechcú pracovať, hovorí Američanka, ktorá pomáha rómskym ženám v Rankovciach

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    V Rankovciach zriadila krajčírsku dielňu a stojí na čele občianskeho združenia Nádej pre Rómov, pričom sa venuje rómskym ženám a dievčatám. Učí ich šiť a vyrábať rôzne tašky, deky či kapsičky. Tieto handmade výrobky sa následne dostávajú najmä do Rakúska či USA, kde je o ne záujem.

    “Chcem, aby rómske ženy získali sebavedomie a mali dobrú prácu. Mnohí na Slovensku si myslia, že Rómovia nechcú pracovať, ale moja skúsenosť je, že ak robia niečo, na čo môžu byť hrdí, niečo pekné, tak chcú pracovať a nie je žiadny problém. Aj tieto ženy chcú šiť viacej, ako ja mám času,” uviedla pre TASR Wollamová.

    Viaceré z Rómok, ktoré naučila šiť, si už kúpili vlastné šijacie stroje a doma si tak dokážu ušiť to, čo potrebujú. Niektoré si dokonca našli prácu v košických firmách s využitím získaných zručností. 

    “Tu som sa naučila šiť, najprv sme šili tašky, potom aj deky a ďalšie veci. Boli sme šťastné, že my ako ženy dokážeme urobiť také pekné veci. Chodíme sem raz týždenne, máme tu aj relax, aj sa zase niečo nové naučíme,” povedala v dielni jedna z Rankovčaniek Adriana Fliťárová. 

    V obci pôsobí v tomto smere aj Združenie Pre lepší život, ktoré sa však viac orientuje na vyšívanie. “Pracujeme s dievčatami, ktoré študujú odbor krajčírka, a vlastne ich vedieme k tomu, aby zachovávali miestnu rómsku výšivku. Vyšívajú obrusy, tašky či vrecúška na bylinky, ktoré plníme, a tie následne idú na distribúciu na Slovensko i do zahraničia, kde je o to záujem,” priblížila zakladateľka združenia Františka Ondrašiková.

    - Reklama -