Venezuelský opozičný líder Guaidó vyzval na ďalšie protesty

    0
    Na snímke z 11. januára 2019 predseda opozíciou vedeného venezuelského parlamentu Juan Guaidó. (Autor: TASR)

    Guaidó vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Twitter oznámil, že prvý celonárodný protest sa bude konať v stredu v čase od 17.00 do 19.00 h SEČ a jeho účastníci budú “žiadať, aby sa armádne zložky pridali na stranu ľudí”.

    Druhý protest, ktorý Guaidó zvolal na sobotu, bude “veľkým národným a medzinárodným pochodom na podporu Európskej únie a ultimáta” zo strany európskych krajín. Niekoľko krajín EÚ, konkrétne Británia, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Portugalsko, Holandsko, varovalo v sobotu Madura, že ak do ôsmich dní neoznámi termín novej voľby hlavy štátu, uznajú za dočasného prezidenta lídra opozície a predsedu venezuelského parlamentu Juana Guaidóa.

    Venezuelský prezident Maduro je v súčasnosti pod silným tlakom opozície, USA, latinskoamerických štátov aj EÚ, aby riešil súčasnú krízu vypísaním nových volieb. Predseda venezuelského Národného zhromaždenia Juan Guaidó sa v stredu vyhlásil za dočasného venezuelského prezidenta. Jeho legitimitu odvtedy uznali Spojené štáty, Kanada, Izrael i väčšina latinskoamerických krajín. Na strane Madura naopak stoja Rusko, Čína, Irán, Turecko, Kuba, Mexiko či Bolívia.

    V nedeľu medzitým Guaidóa za prezidenta Venezuely oficiálne “uznala a podporila” aj Austrália. 

    - Reklama -