Čo najviac prekáža Čižnárovi na ĽSNS? Tu sú dôvody podania návrhu na rozpustenie strany

    0
    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár (Autor: TASR)

    O návrhu by mal rozhodovať päťčlenný senát správneho kolégia Najvyššieho súdu SR, no do dnešného dňa vo veci nepojednával údajne preto, že si sudcovia ešte študujú spis. Má obsahovať niekoľkohodinové audiovizuálne záznamy. Rovnako nie je určený ani deň, keď senát o návrhu bude rozhodovať. Informuje o tom denník Sme.

    „Senát rozhoduje aj v ďalších závažných daňových veciach, v sporoch z hospodárskej súťaže a ochrany životného prostredia. Správne kolégium je najzaťaženejším kolégiom Najvyššieho súdu SR,“ uviedla hovorkyňa najvyššieho súdu Alexandra Važanová. V danom návrhu majú byť sporné viaceré veci ako vystúpenia kotlebovcov, program strany a podobne.

    Jedným z dôvodov je, že ideológia ĽSNS je prakticky totožná s programom a ideológiou bývalej strany Slovenska pospolitosť – Národná strana (SP – NS), ktorú Najvyšší súd SR rozpustil ešte v roku 2006. Ako jeden z dôvodov vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka uviedol, že podľa stanov strany chceli nahradiť demokratický systém na Slovensku a to stavovským štátom. Rovnako za sporné Trnka považoval, že sa podobali na niekdajšiu Hlinkovu slovenskú ľudovú stranu.

    Išlo o jedinú stranu, ktorá sa nachádzala na území Slovenska v totalitnom systéme po vojne. Aj keď Čižnár konštatuje, že vyjadrenia ĽSNS sú omnoho miernejšie oproti tým, ktoré prezentovala Slovenská pospolitosť, dodáva, že ĽSNS pokračuje v politických ambíciách SP – NS. „Spoločným menovateľom oboch je sociálna, nacionálna i náboženská demagógia vo svojej vulgárnej podobe nevraživosti voči nimi označeným štátnym, spoločenským a kultúrnym inštitúciám, osobám a skupinám,“ vysvetlil Čižnár.

    Zrušenie demokracie

    Prokurátor tiež konštatuje, že sa rovnako ako pospolitosť ĽSNS snaží o zrušenie demokracie. Svoje domnienky opiera o vyjadrenia niektorých členov strany, ktorí hovoria, že súčasné usporiadanie štátu je zločinecký režim alebo totalitný systém. „Postoje strany presvedčivo ukazujú, že súčasný systém strana za demokratický nepovažuje a skutočným cieľom ĽSNS je jeho odstránenie,“ uvádza sa v žalobe.

    Rovnako dodáva, že kotlebovci v minulosti vytvorili petíciu za odchod z Európskej únie, pričom rovnako požadujú vystúpenie aj z NATO, ktoré považujú za zločinecký pakt či teroristickú organizáciu. Podľa Čižnára však ich vyjadrenia k EÚ a NATO prekračujú hranicu slobody prejavu.

    Čižnárovi však z hľadiska ideológie ĽSNS najviac prekážajú ich vyjadrenia týkajúce sa rasizmu, šírenia nenávisti, a to najmä proti Rómom. Vo svojich vyjadreniach členovia strany tvrdia, že nie sú prioritne proti Rómom, ale proti všetkým, ktorí parazitujú na štáte, no Čižnár v nich protirómsku rétoriku vidí, pričom sa odvoláva na viaceré vystúpenia predsedu strany Mariana Kotlebu.

    Problém vidí aj v ich vyjadreniach o migrantoch, pri ktorých používajú heslá ako Nedovolíme imigrantom obsadiť Slovensko či Slovensko nie je Afrika! Nikdy sa nepodriadime cudzincom. Vyčíta im, že zastrašujú ľudí či vytvárajú naliehavý stav ohrozenia. Poukázal na výroky Stanislava Mizíka, ktorý v parlamente tvrdil, že „islam je satansko-pedofilným dielom diabla“.

    Symbolika

    Rovnako poukázal na to, že ĽSNS sympatizuje s kňazom Jozefom Tisom, ktorého obvinili z vojnových zločinov. Konštatujú, že ich výroky svedčia o „hodnotovej výbave strany, a teda aj o systéme, ktoré plánuje strana nastoliť“. A to najmä rôznymi udalosťami, kde si pripomínajú Jozefa Tisa, či ktoré súvisia s vojnovou Slovenskou republikou.

    Upozorňuje aj na symboliku, v ktorej vyzdvihuje najmä ich pozdrav Na stráž, či stranícku hymnu ĽSNS Hej, Slováci, ktorá bola hymnou vojnového štátu. Rovnako poukázal aj na symboliku čísel 1488, ktorú použili na šek, ktorý daroval viacerým mnohodetným rodinám. Kým číslo 14 predstavuje počet slov v motte neonacistickej skupiny The Order, konkrétne ‚We must secure the existence of our people and a future for white children‘, čo v preklade znamená ‚Musíme ochrániť existenciu našich ľudí a budúcnosť pre biele deti‘. Číslo 88 naopak predstavuje pozdrav nacistov Heil Hitler, pričom H je ôsme písmeno v abecede.

    Rovnako sa vrátil aj k ich ambícii robiť hliadky vo vlakoch. Tie generálnemu prokurátorovi pripomínajú jednotky Hlinkovej gardy, pričom dodáva, že podľa opisu chcú poriadkovými zložkami strany nahradiť políciu, čo im však zákon nedovoľuje. „Použitie násilia a donucovacích prostriedkov na zjednanie zákonného stavu je vyhradené bezpečnostným zložkám a nie samozvaným poriadkovým zložkám politických strán,“ píše Čižnár.

    Generálnemu prokurátorovi prekáža aj časť v straníckom programe, kde sľubujú vybudovanie skutočnej slovenskej armády. Prekážajú mu z dôvodu napádania NATO či aktivitami, ktorými sa snaží prevychovať mládež podľa vlastných vzorov. A to napríklad snahou zaregistrovať občianske združenie Ľudová stráž, ktoré zakázalo ministerstvo vnútra, pričom Kotleba chcel, aby do združenia vstupovali mladí ľudia od 12 rokov, ktorí by dostali výchovu v duchu straníckeho presvedčenia ĽSNS.

    - Reklama -