Matovič o Bugárovi: Prachy sú prachy. A keď máte ´harakter´, že predáte aj vlastnú mater…

    0
    Igor Matovič (Autor: TASR)

    V pondelok 28. januára sa člen ústavnoprávneho výboru za Most-Híd Peter Kresák vzdal svojej funkcie po tom, ako ho na tento krok vyzval Andrej Danko. Považoval totiž za sporné, že Kresák nehlasoval, keď sa rozhodovalo, či Robert Fico má, alebo nemá potrebnú 15-ročnú prax na to, aby sa mohol uchádzať o post ústavného sudcu. Kresák to odôvodnil tým, že sám kandiduje.

    Béla Bugár by tak teraz mal doplniť chýbajúce miesto vo výbore. Podľa Igora Matoviča však celý proces bude mať iný priebeh. „Bugár oznámi, že žiadny jeho poslanec nemá záujem ísť do tohto výboru, a predsa on ho nebude nútiť,“ uviedol šéf OĽaNO.

    Dodal, že sa zrejme oprie o čerstvo vytvorený argument, že by sa o funkciu člena ústavnoprávneho výboru mal uchádzať právnik, čo však podľa Matoviča nikdy nebolo. „Nastane pat a potom sa teda Bugár ´štátnicky´ vzdá svojho miesta v prospech inej strany koalície.

    Nový člen výboru bude, samozrejme, hlasovať za to, že 13,7 roka praxe Fica je vo Ficovom prípade 15,“ konštatuje. Dodáva, že tým pádom bude dokonané, pretože Fica pripustia k voľbe sudcov poslancami NR SR. A tam následne bude v tajnej voľbe zvolený za jedného z 18 kandidátov, aj keď tvrdí, že Bugár sa zrejme bude „dušovať“, že sa to nikdy nestane.

    „Prachy sú prachy. A keď máte ´harakter´, že predáte aj vlastnú mater, nevidíte v tom vôbec žiadny problém,“ uzavrel.

    Most zatiaľ náhradu nemá

    Predseda poslaneckého klubu Most-Híd Tibor Bastrnák uviedol, že za Kresáka zatiaľ náhradu nemajú, ale hľadajú jú. Bolo by dobré, keby to bol právnik, ale neznamená to, že to tak musí byť,” uviedol Bastrnák po rokovaní klubu a dodal, že nechcú nikoho nútiť a sám nevylúčil možnosť, že dané miesto člena ústavnoprávneho výboru prenechajú inej koaličnej strane.

    Klub Mosta-Híd zatiaľ nerozhodol ani o tom, koho podporí vo voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Nestihli sme prebrať všetkých 40 mien. Pri niektorých sme našli konsenzus, ale ešte budeme v rokovaniach pokračovať na klube aj v koalícii,” uviedol Bastrnák.

    Mostu-Híd podľa jeho slov záleží na tom, aby parlament čo najskôr zvolil 18 kandidátov. Je to veľmi ťažká cesta,” podotkol. Klub podľa neho hovoril o všetkých otázkach, ktoré sa týkajú schôdze parlamentu. Dohodli sme sa, ako budeme hlasovať pri jednotlivých zákonoch,” uzavrel Bastrnák.

    - Reklama -