Rezort financií: Budúcnosťou automobilového priemyslu sú nulové emisie

    0
    Ilustračné foto: Výroba áut na Slovensku (Autor: SITA)

    Zhodli sa na potrebe zintenzívnenia spolupráce v oblasti vedy a výskumu, mobility aj samotnej digitalizácie výroby. “Náš záujem sústrediť sa na vyššiu pridanú hodnotu je prirodzeným krokom. Z pohľadu dlhodobej udržateľnosti našej ekonomiky je logické podporovať aktivity smerujúce do inovácií a výskumu moderných technológií, ktoré radikálne menia automobilový priemysel. Keď sa bude dariť našim automobilkám, bude sa aj nám,” skonštatoval po stretnutí Kažimír.

    Obe strany označili za potrebné skvalitňovanie existujúcej a budovanie novej infraštruktúry, investície do vedy a výskumu, užšiu spoluprácu so školami či start-up komunitou sústrediacou sa práve na inovácie v automobilovom priemysle.

    Rezort financií zdôraznil, že v automobilovom priemysle prebieha revolúcia spôsobená zrýchľujúcou sa robotizáciou výroby. S tým podľa ministerstva súvisí rast dopytu po autách na alternatívny pohon, ale aj zmena správania koncových užívateľov. Tá je podľa rezortu financií viditeľná v rastúcom záujme o car-sharing či car-pooling, čo vytvára tlak na automobilky, aby tieto trendy zohľadnili vo svojich plánoch. Slovensko-kórejský dialóg na túto tému by mal pokračovať aj v najbližších mesiacoch.

    Kia Motors Corp., ktorá má v súčasnosti svoje vývojárske a dizajnové centrá v Južnej Kórei, Spojených štátoch amerických, Japonsku a v nemeckom Frankfurte, ročne vynakladá 6 % svojho obratu práve na výskum a vývoj. Slovensko tu podľa MF SR vidí potenciál v rozvoji talentu v oblasti produktového dizajnu.

    - Reklama -