Pellegrini o únikoch zo spisu o Kuciakovi: Toto je cesta do pekla

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Premiér si dnes, t. j. v utorok 29. januára pozval na úrad vlády ministerku vnútra Denisu Sakovú, súčasného policajného prezidenta Milana Lučansjého a šéfa SIS Antona Šafaríka, s ktorými diskutoval k aktuálnej situácii týkajúcej sa vyšetrovania dvojnásobnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Znepokojuje ma situácia, ktorá okolo vyšetrovania dvojnásobnej vraždy panuje,“ uviedol.

    Poukázal na to, že keď nastupoval do funkcie premiéra, deklaroval, že prioritou vlády bude vyšetrenie vraždy, ktorá v súčasnosti podľa jeho slov traumatizuje a rozdeľuje spoločnosť. „Veľmi ma mrzí, že je predmetom politických hier a vnáša, a oslabuje dôveru k príslušným zložkám nášho štátu,“ konštatoval.

    Poďakoval sa vyšetrovateľom a policajtom, ktorí sa venujú vražde, a ocenil ich prácu a nasadenie, ktoré venujú objasneniu vraždy. Dodal, že spôsob vyšetrovania a dolapenia podozrivých dáva veľkú záruku, že orgány činné v trestnom konaní robia svoju prácu dobre. Pevne verí, že sa vraždu podarí objasniť a uviedol, že sme na dobrej ceste.

    Znepokojuje ho únik informácií

    „Čo ma však veľmi znepokojuje, je procesná stránka, lebo z vyšetrovacieho spisu unikajú informácie, ktoré nikto nevie verifikovať a nadobúdajú charakter bulvárnosti, či priam politickej manipulácie. Som veľmi rád, že ako generálny prokurátor, tak aj policajný prezident ma informovali, že prijímajú a plánujú prijať ďalšie opatrenia, ktoré by takýmto nezákonným únikom mali v budúcnosti zabrániť,“ povedal Pellegrini a dodal, že išlo o nešpecifikované opatrenia, lebo jemu ako premiérovi neprináleží vedieť, o aké opatrenia ide.

    Podľa jeho názoru nie je možné, aby mediálnou témou bola výpoveď utajeného svedka a iných svedkov. Tá je podľa jeho slov do spoločnosti dávkovaná s jediným cieľom – vytvárať a formovať veľmi negatívne emócie.

    Dodal, že musí odmietnuť bulvarizáciu faktov, ktoré by mohli byť nebezpečným precedensom do budúcnosti. „Pýtam sa, ako chceme od niekoho, kto bude svedkom nejakej vraždy, aby prijal režim utajeného svedka, keď sa na druhý deň môže jeho identita objaviť v slovenských médiách. Ako chceme, aby ľudia preukázali v krízových situáciách občiansku statočnosť, keď im v rovnakých krízových chvíľach nevieme garantovať bezpečnosť a najmä ich anonymitu,“ pýta sa premiér.

    Zlá vizitka

    Podľa jeho slov ide o veľmi zlú vizitku pre štát a štátne orgány, ale aj pre médiá, od ktorých očakáva istú mieru zdržanlivosti pri narábaní s informáciami. Dôvodom je, že dané informácie môžu pomôcť obhajcom obvinených, aby sa na obranu svojich klientov čo najlepšie pripravili.

    „Rovnako ma znepokojujú vyjadrenia niektorých ústavných činiteľov, ktorí takýto počin dokonca schvaľujú. Myslím tým počin vynášania informácii zo spisu, pričom naň dokonca vyzývajú,“ konštatoval premiér a dodal, že takéto správanie musí odmietnuť.

    „Pretože takéto správanie vnímam ako nezodpovedné správanie voči štátu a budovaniu jeho dôvery, kde vlastná politická agenda a osobný záujem niekoho je povýšený nad to vyriešiť tento zločin. Dovolím si tvrdiť, že ak by sme chceli ďalej takto ísť, tak by išlo o cestu do pekla, aj keď ju niektorí môžu označiť, že je dláždená vznešenými úmyslami,“ kritizoval Pellegrini.

    Výzva všetkým

    Následne vyzval všetkých – teda právnych zástupcov, médiá a ústavných činiteľov – na zdržanlivosť a chce, aby sa priority vrátili k vopred určeným cieľom, aby sa vyšetrila vražda a potrestali páchatelia  či našli skutoční objednávatelia.

    „Som rád, že nik dnes nespochybňuje profesionalitu vyšetrovateľov ani prokurátorov a že všetci dôverujeme   práci enormného množstva ľudí, ktorí na tomto prípade pracujú. Rešpektujme, prosím, aj to, že v Slovenskej republike, kde platí ústava a zákony, bude o vine a nevine rozhodovať polícia, prokuratúra a súdy našej krajiny, a nie médiá ani verejnosť,“ uviedol. Podľa jeho názoru sa spoločnosť potrebuje posunúť ďalej. „Musíme prekonať túto traumu a musíme sa sústrediť na riešenie tém, ktoré sa týkajú celej spoločnosti a čakajú nás v blízkej budúcnosti,“ uzavrel.

    OĽaNO: Postavil sa na úroveň Danka a Fica

    Na vyjadrenie premiéra následne reagovalo opozičné hnutie OĽaNO. Skritizovali jeho vyjadrenie, že lustrácia novinára, ktorú mal prikázať svoju podiradenému vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar, je iba politickou hrou. „Premiér miesto toho, aby na základe tejto mimoriadne závažnej informácie zabezpečil okamžitý odchod Tibora Gašpara z ministerstva vnútra, podporuje svojimi vyhláseniami rozklad štátu a neistotu ľudí, že si aj ich môže mafia kedykoľvek lustrovať v policajných databázach s aktívnou podporou ľudí z vedenia polície,“ konštatovala predsedníčka klubu hnutia Veronika Remišová.

    Dodala, že mu zrejme neprekáža ani rozklad štátu a jeho kľúčových inštitúcií, ale prekáža mu, že sa ľudia dozvedajú poburujúce informácie. „Tým sa Peter Pellegrini postavil na úroveň Andreja Danka, ktorému v kauze Plavčan neprekážalo rozkradnutie 600 miliónov eur na jeho ministerstve školstva, ale to, že sa ľudia o tom dozvedeli.“

    Rovnako konštatujú, že tým, že nedovolil novinárom klásť otázky, sa vydal cestou Roberta Fica. „Definitívne povýšil záujem Bödörovcov, ktorým Smer dovolil ovládnuť políciu, nad záujem Slovenska a jeho občanov, čím potvrdil, že je politickou bábkou v rukách sponzorov Smeru,“ napísali.

    Opätovne preto vyzvali premiéra, aby bezodkladne zariadil, že Tibor Gašpar odíde z funkcie poradcu ministerky vnútra a ak tak neurobí do nedele 3. februára, zvolajú protest pred úradom vlády. „Tam mu túto požiadavku prídu osobne tlmočiť občania SR, ktorým na očiste Slovenska skutočne záleží,“ uzavreli.

    Súvislosti

    Koncom minulého týždňa vyšla informácia, že novinára, ktorého spolu s jeho snúbenicou zavraždili na objednávku Aleny Zsuzsovej koncom februára minulého roka, mal lustrovať vysokopostavený policajt. Má ísť o riaditeľa jednotky finančnej polície na Policajnom prezídiu Pavla Vorobjova, ktorý mal Kuciaka lustrovať cez policajnú databázu pár mesiacov pred vraždou.

    Počas výsluchu, ktorý sa konal v súvislosti s vraždou a medializovanou informáciou, mal uviesť, že tak konal na základe príkazu jeho vtedajšieho šéfa, exprezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara, pričom v databáze zisťoval Kuciakovo bydlisko, rodinné pomery, či má auto, alebo vlastní zbraň.

    Gašpar je Vorobjovov sused v obci Veľké Janíky v Nitrianskom okrese. „Takýto príkaz som nikdy nevydal! Nemám o týchto tvrdeniach z vyšetrovania žiadne informácie, preto sa nedokážem k veci bližšie vyjadriť,“ povedal policajný exprezident.

    Následne dodal: „Neudivuje ma však, že opätovne vykonávajú vyšetrovanie liberálne médiá na základe nezákonne získaných informácií od orgánov činných v trestnom konaní, ktoré prípad vyšetrujú.“ Viac sme písali TU.

    - Reklama -