Kali o tom vie, je to štátny záujem. Autor tejto okrídlenej myšlienky má nový ´flek´. Od Sakovej!

    0
    Miniserka vnútra Denisa Saková (Autor: Dominik Foldes )

    Radovan Čulák, ktorý v kauze únos mal povedať povestnú vetu ´Kali o tom vie, je to štátny záujem´, mal byť preložený do kúpeľno-rehabilitačného ústavu Bystrá v Liptovskom Jáne. Momentálne pracuje ako zástupca riaditeľa ústavu Ladislava Hrobárika, ten však už ohlásil svoj odchod.

    Podľa denníka Sme, ktorý s informáciou vyšiel, sa ho Denisa Saková bude snažiť nahradiť práve Čulákom. Samotný rezort vnútra, ktorému Saková šéfuje, už potvrdil, že Čulák odišiel do Bystrej. Podľa ministerstva vnútra bude po doručení Hrobárikovej výpovede vypísané výberové konanie.

    Ak by sa však Čulák stal riaditeľom ústavu, musel by odísť do civilu. Stále je totiž aktívnym policajtom. Podľa ministerstva je „ustanovený na voľnú funkciu v činnej zálohe a vyslaný na plnenie služobných úloh“, a to priamo v Bystrej. Nespresnilo však, ako súčasná práca Čuláka súvisí s prácou zástupcu riaditeľa ústavu.

    „V každom zariadení tohto charakteru slúžia aj policajti,“ odkázal tlačový odbor rezortu. Dodali však, že funkcia riaditeľa je civilná, preto ak by Čulák chcel nahradiť Hrobárika, musel by odísť do civilu.

    Únos Vietnamca

    Začiatkom augusta minulého roka prenikli na verejnosť informácie, že sme mali pomáhať pri únose vietnamského podnikateľa Trinh Xuana Thanha vietnamskou delegáciou naspäť do jeho rodnej krajiny. Delegácii vietnamského ministra pre vnútornú bezpečnosť To Lamu sme požičali vládnu letku.

    Zo Slovenska mali ísť do Moskvy cez Poľsko, pričom sme mali našich severných susedov oklamať, že v letke sedí aj exminister vnútra Robert Kaliňák. Následne sa z Moskvy prepravili do Vietnamu. Podľa prvotných informácií, ktoré priniesol Denník N, mal Čulák ako vtedajší šéf protokolu ministerstva vnútra povedať ochrankárom, ktorí prekladali Thanha z českej dodávky do slovenskej policajnej, že „Kali o tom vie, je to štátny záujem“.

    Rovnako im mal tvrdiť, že pán Thanh sa opil, spadol zo schodov a majú ho držať tak, aby to nebolo nápadné. Podľa svedectiev niekoľkých policajtov mali pomáhať s krytím násilnej prepravy Vietnamca do lietadla. Potom celá delegácia zrejme aj s pánom Thanhom po veľmi krátkom rokovaní s Kaliňákom, ktoré bolo zorganizované narýchlo, odletela preč.

    Čulák nič nevidel

    Podľa výsledkov vyšetrovania sa nepotvrdilo, že by odznela spomínaná veta o štátnom záujme, rovnako ani to, že by Kaliňák pred lietadlom kričal do telefónu slovo pas.

    K celej záležitosti sa ešte v auguste vyjadril aj samotný Čulák, ktorý tvrdil, že nič také nevidel. „Keď pracujem a robím si svoju prácu, zaujíma ma hlavne head of delegation, teda minister, o ktorého sa starám od príchodu po odchod. Sledujem delegáciu, nikoho zbitého alebo že by ho niekto niesol… Absolútne nič som nevidel.“

    Samotný Čulák však nie je jediný, kto od prevalenia kauzy zmenil miesto s požehnaním samotnej ministerky vnútra. Z Ladislava Odlera, ktorý dlhodobo pracoval ako osobný ochrankár Roberta Kaliňáka, nedávno urobila zástupcu riaditeľa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov, pričom ho zároveň povýšila do hodnosti plukovníka.

    - Reklama -