Lajčákov rezort: Rozvojová pomoc Slovenska by mohla byť štvornásobne vyššia

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Podľa nezáväzného finančného plánu, ktorý je súčasťou stratégie, by sa mal podiel rozvojovej pomoci na hrubom národnom dôchodku (HND) postupne zvyšovať až na úroveň 0,33 percenta.

    “V podiele na HND predstavovali výdavky na ODA SR v roku 2017 úroveň 0,13 percenta. Priemer krajín OECD/DAC predstavuje 0,31 percenta. SR tak naďalej zaostáva za plnením cieľov, ku ktorým sa zaviazala na úrovni EÚ – zvýšiť do roka 2030 podiel ODA SR/HND na úroveň 0,33 percenta. Tieto záväzky sú naďalej platné vo svetle Agendy 2030,” vysvetľuje rezort diplomacie, ktorý stratégiu predložil.

    Dokument tiež určuje priority slovenskej rozvojovej pomoci na najbližšie roky. Pomoc by mala byť podľa nej efektívnejšia a založená na výsledkoch. “SR má záujem sa naďalej profilovať ako zodpovedný, prínosný a progresívny partner v kontexte rozvojovej spolupráce,” uviedol v úvode stratégie minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

    Rozvojová spolupráca SR bude podľa stratégie v období 2019–2023 realizovaná v regiónoch západný Balkán, Východné partnerstvo EÚ, východná subsaharská Afrika a Blízky východ. Aktivity SlovakAid sa tiež naďalej realizujú aj v Afganistane. Programovými krajinami SlovakAid budú do roku 2023 Keňa, Moldavsko a Gruzínsko.

    - Reklama -