Získal nový prezidentský kandidát podpisy podvodom? Poslanci tvrdia, že áno

    0
    Prezidentský palác (Grasalkovičov palác) na Hodžovom námestí v Bratislave (Autor: SITA)

    Ako prvý na celú záležitosť poukázal Martin Poliačik z mimoparlamentného Progresívneho Slovenska. Podľa jeho slov v poslednom čase v parlamente kolujú podpisové hárky, na ktorých je 15 „poslaneckých podpisov“. V úvodzovkách sú preto, lebo daní poslanci nemajú informácie, že by sa pod túto petíciu podpisovali. Ide o petíciu do prezidentských volieb Jána Molnára, ktorý prejavil vôľu uchádzať sa o post hlavy štátu.

    „Napriek faktu, že som predsedu národnej rady listom informoval, že táto listina nie je prejavom mojej vôle a v žiadnom prípade nemám v úmysle navrhnúť daného pána ako prezidentského kandidáta, s vysokou pravdepodobnosťou bude táto kandidatúra uznaná ako platná,“ napísal Poliačik. Dodal, že napriek tomu, že dané vyhodnotenie považuje za sporné a nesprávne, bude ho rešpektovať.

    Rovnako uviedol, že v prípade, ak ho niekto osloví so žiadosťou o podpis pod petíciu, takmer vždy svoj podpis dá, pretože si myslí, že každý by mal mať právo uchádzať sa o účasť vo voľbách. Nesmie mať však voči danému človeku žiadnu výhradu a musí presvedčiť voličov. Napísal, že týmto spôsobom dal podpis pod viaceré petičné hárky kandidátov, ktorí budú kandidovať v nadchádzajúcich prezidentských voľbách.

    Daňa “odpinkal”

    „Čím som si ale absolútne istý, je, že okrem pána Daňa za mnou neprišiel nik so žiadosťou o poslanecký návrh kandidáta na prezidenta či prezidentku. Pánovi Daňovi som, samozrejme, ´poslanecký´ ani iný podpis nedal a nedal by som ho ani nikomu inému,“ vysvetlil s tým, že pre neho je jedinou kandidátkou Zuzana Čaputová, pre ktorú pomáha zbierať podpisy pod občiansku petíciu.

    „Človek, ktorý zostavil tento ´petičný´ hárok, konal podľa môjho názoru nečestne a so zámerom uviesť poslancov národnej rady do omylu. Veľmi ma mrzí, že sa mu to v mojom prípade podarilo,“ konštatoval Poliačik. Dodal, že si váži každý jeden hlas, o ktorý sa opiera jeho poslanecký mandát, ale úprimne ho mrzí táto situácia a uznáva, že mal byť opatrnejší. „Vo vzťahu k danej kandidatúre poviem jediné: postaviť svoj vstup do politiky na podvode nie je šťastný začiatok,“ uzavrel.

    Krajniak: Ide o podvod

    Rovnaký problém v súčasnosti rieši aj iný prezidentský kandidát Milan Krajniak. Poukázal na to, že v čase, keď v parlamentne prebiehal Deň otvorených dverí, tak ho oslovili viacerí ľudia, ktorí chceli kandidovať v prezidentských voľbách na základe občianskej petície. Keďže dané podpisy zbieral sám, uviedol, že vie, že to nie je jednoduché a preto daným ľuďom podpisy dal.

    Konkretizoval, že okrem iných išlo o kandidátku Progresívneho Slovenska Zuzanu Čaputovú, lídra Mosta-Híd Bélu Bugára, nezávislého kandidáta Františka Mikloška či kandidáta SaS a Spolu Roberta Mistríka. „Som za to, aby každý mal šancu kandidovať. Ale nikomu som nedal podpis ako poslanec NR SR,“ vysvetlil.

    Dodal, že počas DOD ho oslovil aj istý pán, pričom konštatoval, že išlo o samotného pána Molnára, ktorého podpisové hárky kolujú po parlamente. V tom čase išlo o občiansku petíciu, ktorú Krajniak podpísal. Konštatuje, že sú rovnaké, akurát v novej petícii sú malými písmenkami a v zátvorke dopísané slová ‚Určené pre poslancov‘, kde sa objavil aj jeho podpis.

    Dankovi poslal list

    „Takéto podanie poslaneckého návrhu na prezidentskú kandidatúru s mojím podpisom je podvod,“ napísal Krajniak. Následne uviedol, že z toho dôvodu napísal list predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi, že svoj podpis pod kandidatúrou sťahuje späť, pretože nikto by nemal kandidovať podvodom.

    Poukázal na situáciu spred pár mesiacov, keď za ním prišiel kandidát na prezidenta Martin Daňo s prosbou o poslanecký podpis. Uviedol, že mu ho nedal, ale že v prípade občianskej petície mu svoj podpis dá. Následne potrebných 15 podpisov zháňal, až sa mu to podarilo. „Ale kandiduje s ich vedomím, nie bez ich vedomia. S pánom Daňom hlboko nesúhlasím, ale kandiduje oprávnene. Pán Molnár je pre mňa volebný podvodník,“ uzavrel.

    Danko: Svoj podpis nemôžu vziať späť.

    K situácii sa vyjadri aj predseda NR SR Andrej Danko, ktorému boli adresované listy od Martina Poliačika a Milana Krajniaka. Uviedol, že ak sú podpisy pod petícou pravé, tak platia. Je slobodná vôľa poslancov, koho podporia za kandidáta na prezidenta SR. Ak však raz dá poslanec NR SR na nejakú listinu svoj podpis, má si byť vedomý účinkov,” uviedol Danko.

    Zdôrazňuje, že žiaden poslanec z podanej petície na kandidatúru už nemôže zobrať svoj podpis späť. Pokiaľ sa podpísal na listinu, ktorú si neprečítal, je to len prejav jeho neodbornosti,” doplnil Danko. Zároveň upozornil Krajniaka, že zverejnením Molnárovej petície na sociálnej sieti porušil zákon. Svojimi vyhláseniami a zverejňovaním petícií na sociálnych sieťach, ktoré obsahujú citlivé osobné údaje, sa porušujú príslušné zákony a GDPR. Poslanec NR SR by mal zákony poznať, tobôž, ak chce byť prezidentom SR,” podotkol Danko.

    V petícii navrhnutej pre poslancov uvádza, že býva v Karlovej Vsi na ulici Devínska cesta, má 70 rokov a je dôchodca. Ide však o človeka, ktorý bloguje na portáli Hlavnespravy.sk, pričom v jednom texte písal o tom, ako podal trestné oznámenie na SIS. Ľuďom sľubuje  “základný príjem”, amnestiu exekúcií, rozpustenie parlamentu, vlády a SIS a vyhlásenie nových volieb. V jednom zo svojich videí na portáli Youtube.com uvádza, že už 22. januára odovzdal 15 poslaneckých podpisov do Národnej rady SR. 

    Okrem Poliačika a Krajniaka dali Molnárovi podpisy poslanci Maroš Kondrót (Smer – SD), Boris Kollár (Sme rodina), Marian Kotleba, Martin Beluský, Rastislav Schlosár, Ján Kecskés, Ján Mora, Milan Uhrík, Peter Krupa, Natália Grausová (všetci ĽSNS), Martin Fecko (OĽaNO), Peter Marček, Juraj Kolesár (obaja nezaradení).

    Voľby

    Prvé kolo prezidentských volieb je naplánované na 16. marca, druhé kolo o dva týždne neskôr. Kandidáti, ktorí sa chcú uchádzať o post hlavy štátu, musia do 31. januára do polnoci doručiť do Kancelárie NR SR 15-tisíc podpisov pod občianskou petíciou alebo podpisový hárok s 15 poslaneckými podpismi. Svoju povinnosť si doteraz splnili: Robert Mistrík, Zuzana Čaputová, Štefan Harabin, Róbert Švec, Béla Bugár, František Mikloško, Bohumila Tauchmannová, József Menyhárt, Martin Daňo, Eduard Chmelár, Juraj Zábojník. Dnes, t. j. v stredu 30. januára odovzdá podpisy pod občianskou petíciou aj kandidát Sme rodina Milan Krajniak. Doteraz ešte podpisy neodovzdal eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorý svoju kandidatúru oznámil pred dvomi týždňami. Ten ale ohlásil, že bude zbierať poslanecké podpisy. 

    Autor: PH / TASR

    - Reklama -