Chcete investovať do nemeckej ekonomiky? Budete prekvapení, aké to môže byť jednoduché

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

    Neinvestovať môže byť veľmi rizikové

    Veľa ľudí necháva svoje peniaze ležať na podľa nich bezpečných bežných či sporiacich účtoch a sústredí sa len na úrokovú sadzbu, ktorá aktuálne nedosahuje vo väčšine prípadov ani 1 %. Ľudia na Slovensku sú obvykle v oblasti investovania veľmi konzervatívni  a neradi podstupujú riziko. Neuvedomujú si však, že neinvestovať je rizikovejšie, ako investovať, pretože proti investorovi stojí inflácia, ktorá dosahuje viac ako 2 %. Reálne znehodnotenie peňazí je teda okolo jedného percenta ročne. Každý jeden rok, keď necháme peniaze pasívne odpočívať na účtoch. Preto správna investícia môže byť skvelou ochranou hodnoty peňazí. Záleží na vás a vašom sklone k riziku, do akých produktov finančného trhu budete investovať alebo s čím budete obchodovať. Jednou z možností je aj obchodovanie Indexu DAX30 CFD.

    Čo je to DAX?

    Nemecký akciový index – DAX index a nemecký akciový trh patrí medzi najobchodovanejšie na svete.

    Ak sa zaujímate o DAX, tak správy o ňom nájdete prakticky každý deň vo všetkých nemeckých novinách, v televíziách a tiež v ostatných médiách po celom svete.

    DAX30 je akciový index, ktorý kopíruje výkonnosť 30 najväčších nemeckých spoločností z hľadiska trhovej kapitalizácie na frankfurtskej burze cenných papierov. Ide o o ekvivalent indexu Dow Jones Industrial Average na newyorskej burze. Tieto indexy predstavujú blue chips akcie v daných krajinách.

    Index DAX zahŕňa rôznorodú skupinu spoločností, ktoré sa zaoberajú výrobou, bankovníctvom, poisťovníctvom, odevným priemyslom, farmaceutikami, logistikou alebo výrobou chemických výrobkov, či spotrebného tovaru.

    Akciový index DAX30 sa počíta od 30. decembra 1987, a to od hodnoty 1000 bodov. Od tohto okamihu sa jeho hodnota zvýšila viac ako 12x. Najvyššia úroveň Daxu bola 7. novembra 2017 s cenou 13 533,68 boda.

    CFD kontrakt a DAX

    CFD kontrakt DAX 30 index je jedným z najobchodovanejších inštrumentov. CFD – kontrakty pre vyrovnanie rozdielu (rozdielové zmluvy) vám umožňujú nielen nakupovať, ale aj predávať DAX index a špekulovať na pokles cenných papierov na frankfurtskej burze.

    Rôzne obchodné nástroje ponúkajú rôzne výhody a nevýhody. Medzi najznámejšie nástroje patria futures kontrakty na DAX index, tie môžu byť obchodované napríklad na futures trhu cez Eurex. Na druhej strane sú na futures trhu dodatočné náklady a vyššie marže.

    CFD kontrakt je tzv. Nekonečný kontrakt, ktorý môže byť otvorený neustále, nie je tu rolovanie ako pri dax futures.

    Pri obchodovaní môžete využiť politiku ochrany negatívnych zostatkov, ktorá vás chráni pred negatívnym zostatkom na vašom účte. Máte k dispozícii reálne trhové dáta a obchodujete rýchlo, pohodlne a štýlovo jedným kliknutím. Môžete využiť nastavenia ochrany pred nečakanou volatilitou a pri obchodovaní na CFD indexe DAX30 môžete špekulovať na pokles aj na rast.

    Ako obchodovať DAX?

    Pre otvorenie pozície potrebujete sumu, ktorá sa volá marža. Tento kapitál je blokovaný počas priebehu obchodu. Pri obchodovaní musíte chrániť svoj kapitál, obmedziť straty, napríklad aj použitím pokynu Stop Loss.

    Marža pre DAX30 CFD kontrakt je daná finančnou pákou, ktorá je u retailových obchodníkov 1:20.

    Jednoducho vydelíte trhovú cenu Daxu finančnou pákou a dostanete výslednú maržu. Teda napríklad vydelíte 9000/20 a dostanete maržu 450 eur. Profesionálni obchodníci majú možnosť využiť vyššiu finančnú páku, tým pádom majú aj nižšiu maržu.

    Máte možnosť špekulovať na obe strany – na rast, ale aj pokles DAX30.

    Obchodná lehota sa pri CFD DAX30 predĺžila, teda môžete obchodovať aj mimo bežných otváracích hodín burzy vo Frankfurte a využiť tak nočné seansy.

    Pri obchodovaní na finančných trhoch máte k dispozícii vždy dve ceny: nákupné a predajné. Rozdiel medzi týmito dvomi cenami je spread. Aby sa obchodník dostal do zisku, tento rozdiel sa musí prekonať.

    Čím väčšie sú spready, tým väčší je náklad na otvorenie pozície a väčšinou aj menšia volatilita. Na Dax je volatilita vysoká, preto sú spready v porovnaní s ostatnými inštrumentmi nízke.

    DAX30 CFD index môžete obchodovať v obchodných hodinách od pondelka 00.00 do piatku 22.00 s obchodnými pauzami podľa špecifikácie kontraktu.

    Pri CFD kontrakte DAX30 je typický spread 0,8 bodu v hlavných obchodných hodinách od 8.00 do 22.00 (alebo 0,8 eura za 1 kontrakt).

    CFD index DAX30 je tak k dispozícii takmer po celý deň, aj mimo hlavných obchodných hodín na burze vo Frankfurte. To obchodníkom umožňuje vyvinúť aj stratégie, ktoré otvárajú alebo uzatvárajú.

    Rozdiely v cenách a inštrumentoch obchodovania DAX

    Neexistuje len jeden DAX! Ak porovnáte jednotlivých brokerov a ich inštrumenty, zistíte, že cena DAX sa líši. Každý inštrument na danom trhu má totiž svoju cenu. Ceny na XETRA sa líšia od cien na futures trhoch a veľké investičné banky majú tiež odlišné ceny. Naviac na každom trhu sú odlišné obchodné hodiny. Xetra je aktívna od 9.00 do 17.30, zatiaľ čo futures na DAX30 je otvorené od 8.00 do 22.00. Termínované zmluvy majú napríklad dátum expirácie a po expirácii sa buď ukončí, alebo je pozícia prerolovania do ďalšieho, nového kontraktu. Pri CFD indexe DAX30 nie je dátum expirácie a pozícia je otvorená tak dlho, ako si to obchodník želá.

    Záver

    Platforma MetaTrader 4 alebo MetaTrader 5 s doplnkom Supreme Edition vám umožní profesionálne obchodovať DAX30. Môžete sa tak podieľať na aktuálnom dianí na finančnom trhu v Nemecku – obchodovať buď krátkodobo, alebo dlhodobo investovať.

    - Reklama -