Kandidatúra Fica stále nie je uzavretá. Danko chce počuť jednoznačné stanovisko

    0
    Robert Fico a Andrej Danko (Autor: TASR)

    “Predpokladám, že výbor bude budúci týždeň. Rád by som zabezpečil na rokovaní účasť všetkých členov výboru,” povedal pre TASR predseda výboru Robert Madej (Smer-SD). Diskusia k voľbe sa má v pléne začať 6. februára.

    ÚPV už má plný počet členov. Petra Kresáka (Most-Híd), ktorý kandiduje za ústavného sudcu a z výboru odišiel, lebo sa nechce zúčastňovať rozhodovania okolo voľby kandidátov, nahradila Irén Sárközy (Most-Híd). Kresák sa rozhodol odísť po tom, čo ho Danko žiadal, aby sa na rokovaní výboru ako člen zúčastňoval. Kresákova neúčasť vo výbore spôsobila rovnosť hlasov koalície a opozície, čo viedlo k neprijatiu uznesenie k Ficovej kandidatúre.

    Pri Ficovi je otázna dĺžka jeho praxe. Opozícia tvrdí, že nespĺňa podmienku 15-ročnej praxe v právnickom povolaní. Fico dodal výboru ďalšie doklady, ktoré ju majú potvrdzovať. Opozícia prax naďalej spochybňuje. Madej s kritikou nesúhlasí.

    “Robert Fico vyučoval na katedre politológie predmet ústavné a medzinárodné garancie ochrany ľudských práv. Som presvedčený, že keďže ide o právnický predmet, tak je pri ňom nevyhnutné právnické vzdelanie,” reagoval Madej. Pripomenul, že výbor pri jednom z kandidátov riešil podobnú otázku. “Ten pôsobil na fakulte verejnej správy, ale vyučoval právnický predmet. Výbor mu to bez debaty uznal,” zdôraznil šéf výboru.

    Úlohou poslancov je zvoliť 18 kandidátov, z ktorých si prezident Andrej Kiska vyberie deväť nových ústavných sudcov. Tým doterajším sa funkčné obdobie končí v polovici februára.

     

    - Reklama -