Fico ako jediný spomedzi 40 kandidátov stále nemá rozhodnutie výboru, či podmienky na ústavného sudcu spĺňa alebo nie

    0
    Na archívnej snímke zo 14. marca 2018 Robert Fico, vľavo v pozadí Andrej Danko a a uprostred v pozadí Béla Bugár. (Autor: TASR)

    Kedy výbor pod vedením Róberta Madeja (Smer-SD) zasadne, zatiaľ nie je známe. Malo by sa tak stať do stredy (6. 2.) do 14. hodiny, keď sa má začať rozprava predchádzajúca samotnej voľbe. “Predpokladám, že výbor bude budúci týždeň. Rád by som zabezpečil na rokovaní účasť všetkých členov výboru,” povedal pre TASR Madej. Ak prídu všetci, patová situácia sa už opakovať nebude. Výbor má totiž opäť plný počet 13 členov, keďže Petra Kresáka (Most-Híd), ktorý kandiduje za ústavného sudcu a z výboru odišiel, lebo sa nechce zúčastňovať rozhodovania okolo voľby kandidátov, nahradila Irén Sárközy (Most-Híd). Tá však zatiaľ neprezradil, či Fico podľa nej podmienky spĺňa alebo nie.

    V utorok ráno sa začne zasadnutie rokovaním o návrhoch rezortov hospodárstva a dopravy. Novela zákona o dráhach, ktorá čaká na definitívne hlasovanie, má pomôcť vyriešiť akútny nedostatok rušňovodičov v železničných spoločnostiach na Slovensku. A to tým spôsobom, že sa rozšíri odbor vzdelávania, ktorý musí spĺňať uchádzač o vydanie preukazu rušňovodiča. Podľa novely by už nemalo byť potrebné úplné stredné odborné vzdelanie alebo vyučenie v odbore elektrotechnického, dopravného, technického alebo strojníckeho zamerania. Požadovať sa bude úplné stredné odborné vzdelanie alebo úplné stredné všeobecné vzdelanie.

    Ďalší návrh ministerstva dopravy má zaviesť príspevok na rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie. Má to byť motivácia pre vlastníkov k výstavbe takýchto obydlí. Možná výška tohto príspevku by mala byť 8000 eur.

    V utorok popoludní príde na rad návrh zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorý zavádza aj tzv. generálnu klauzulu neprimeranej podmienky. Jej porušenie bude sankcionovateľné. Návrh podľa rezortu pôdohospodárstva reaguje na skúsenosti získané z aplikácie v súčasnosti platného zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny, a to tak na strane orgánov štátnej správy, ako aj na strane dodávateľov potravín a odberateľov potravín.

    Z celkovo 81-bodového programu musia poslanci otvoriť ešte 42, je medzi nimi aj viacero volieb. Okrem spomínaných kandidátov na ústavných sudcov je to aj voľba člena Rady pre štátnu službu, členov Rady RTVS, Správnej rady TASR a člena Správnej rady ÚPN.

     

    - Reklama -