Odchod Gašpara z rezortu nebol podmienený mojou demisiou, tvrdí ministerka Saková

    0
    Ministerka vnútra SR Denisa Saková a bývalý prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar (Autor: TASR)

    Saková poprela, že hrozila demisiou

    Saková v diskusii poprela, že by vo veci Gašparovho odchodu z rezortu hrozila demisiou, rozumný politik sa podľa nej nemá takýmto spôsobom vyhrážať. Vysvetlila tiež, že informácie o údajnej lustrácii novinára Jána Kuciaka v čase pred jeho vraždou sa dozvedela z médií. “Nechcem súdiť ani pána Gašpara, ani pána Vorobjovova, kto klame, kto hovorí pravdu. Je tu vyšetrovací tím, chcem, aby sme si počkali na závery vyšetrovania, na fakty, nechceme do toho vnášať naše pocity, naše domnienky,” dodala.

    Snaha o upokojenie situácie

    Gašparov odchod z rezortu vnútra Saková vysvetlila snahou o upokojenie atmosféry v spoločnosti. Jeho prípadné ovplyvňovanie vo veci vyšetrovania vraždy odmieta. “Jasne si definujme, čo je trestné konanie, je tam vyšetrovateľ, ktorý pracuje pod dohľadom prokurátora, nie je to o tom, že keď pán Gašpar bol policajný prezident a poznal ľudí z policajného prostredia, že ich mohol ovplyvňovať,” uviedla s tým, že je pripravená zbaviť mlčanlivosti vysokých policajných predstaviteľov, ak príde takáto požiadavka zo strany prokurátora.

    “Každý príslušník Policajného zboru a zamestnanec ministerstva vnútra má jednotlivé oprávnenia, diferencujú sa podľa toho, akú služobnú a pracovnú činnosť vykonáva,” uviedla Saková s tým, že policajný prezident alebo aj iní policajní funkcionári môžu dať nielen pokyn, ale oni sami majú prístup do informačných systémov, kde môžu lustrovať v policajných databázach. Podľa ministerky však musí príslušník o tom urobiť úradný záznam s dôvodom, prečo k lustrácii došlo.

    Vyšetrovanie je efektívne a napreduje správnym smerom

    Prezident SR Andrej Kiska sa podľa Sakovej slov vyslovil na ich tohtotýždňovom stretnutí pozitívne k jej doterajšiemu pôsobeniu na poste šéfky rezortu vnútra. Zároveň tvrdí, že vyšetrovanie vraždy je efektívne a napreduje podľa nej správnym smerom. Ministerka negatívne hodnotila únik informácií z vyšetrovacieho spisu.

    “Každý jeden únik informácií vnáša pochybnosti do vyšetrovania. Tieto informácie nám len znemožňujú dopátrať skutočného objednávateľa tejto vraždy,” uzavrela Saková.

     

    - Reklama -