Fico to má stále neisté. Sárközy prezradila, ako bude voliť v jeho prípade

    0
    Irén Sárközy (Autor: TASR)

    Fico ma neoslovil 

    Zdôraznila zároveň, že medzi 18 kandidátmi, ktorí by mali byť podľa jej názoru predložení na rozhodujúci výber prezidentovi SR, sa Robert Fico (Smer-SD) nenachádza. „Mňa viac oslovilo iných 18 kandidátov ako ten, ktorého kandidatúra z dôvodu splnenia formálnych náležitostí je otvorená,“ povedala. 

    Dohoda poslaneckého klubu je stále otázna

    Priznala, že prípadná dohoda na 18 kandidátoch v rámci poslaneckého klubu Mosta-Híd je otvorenou otázkou. Na to, či by takáto dohoda mohla ovplyvniť jej hlasovanie, Sárközy uviedla, že si nemyslí, že by mali dostať poslanci nejaký pokyn. „Každý máme svoje svedomie a vedomie. Za seba môžem jednoznačne vyjadriť a zopakovať, mňa oslovilo 18 iných kandidátov,“ ozrejmila. Výslovne ale nepovedala, či by mala byť podľa nej voľba v parlamente tajná alebo nie.

    Na to, či Ficom dodatočne dodané materiály preukazujúce potrebnú právnickú prax považuje za dostatočné, odpovedala, že najprv sa s nimi musí oficiálne zoznámiť. „Vyjadrím sa k tomu najskôr na pôde výboru,“ dodala.

    Danko chce jednoznačné stanovisko

    ÚPV sa má zaoberať otázkou kandidatúry predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Šéf parlamentu a SNS Andrej Danko chce, aby ÚPV prijal jednoznačné stanovisko k Ficovi tak ako pri ostatných 39 kandidátoch. Termín zasadnutia výboru stále nie je známy. Malo by sa tak stať do stredy (6. 2.) do 14. hodiny, keď sa má začať rozprava predchádzajúca samotnej voľbe.

    Pri Ficovi je otázna dĺžka jeho praxe. Opozícia tvrdí, že nespĺňa podmienku 15-ročnej praxe v právnickom povolaní. Fico dodal výboru ďalšie doklady, ktoré ju majú potvrdzovať. Opozícia prax naďalej spochybňuje.

    Úlohou poslancov je zvoliť 18 kandidátov, z ktorých si prezident Andrej Kiska vyberie deväť nových ústavných sudcov. Tým doterajším sa funkčné obdobie končí v polovici februára.

     

    - Reklama -