Bývalý šéf TV Markíza do väzenia nepôjde. Rusko vzápätí takto reagoval

    0
    Na snímke podnikateľ Pavol Rusko, ktorý je obvinený v prípade pokusu o vraždu exspoločníčky Silvie Volzovej, informuje novinárov po skončení neverejného zasadnutia Okresného súdu Bratislava II v pondelok 4. februára 2019 v Bratislave. (Autor: TASR)

    Bývalý riaditeľ TV Markíza a exminister hospodárstva SR Pavol Rusko, ktorý je obvinený z prípravy vraždy svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej, bude aj naďalej stíhaný na slobode. V pondelok o tom rozhodol Okresný súd (OS) Bratislava II, rozhodnutie nie je právoplatné.

    Súd tak zamietol návrh Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave na rozšírenie dôvodov väzby obvineného a vzatie do väzby. “Dôvodom rozhodnutia súdu je, že návrh neobsahuje konkrétne skutočnosti a dôvody, ktoré by svedčili o dôvodnej obave z ovplyvňovania svedkov a spoluobvinených, prípadne marenie skutočnosti dôležitých pre trestné konanie,” povedal hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak. Doplnil, že uznesenie nie je právoplatné, zástupca prokuratúry podal sťažnosť. Po jej doručení bude rozhodovať o veci KS v Bratislave.

    Advokát Pavla Ruska Marek Para považuje návrh za nedôvodný. “Ja som skutočne nevidel žiadne kolúzne konanie svojho klienta. Vyjadrenie vlastného postoja k obhajobe je jednoducho sloboda prejavu a právo na obhajobu,” tvrdí s tým, že za to nikoho nemožno vziať do väzby.

    “Ja som veľmi rád, že spravodlivosť prehovorila a že výsledok je taký, aký je,” povedal Pavol Rusko Verí, že aj krajský súd rozhodne rovnako. Ako doplnil, neverí, že by krajský súd poprel svoje doterajšie rozhodnutia. Prokurátor ozrejmil, že návrhom na väzobné stíhanie reagoval na tlačovú konferenciu Pavla Ruska, na ktorej označil výpovede svedkov za klamstvo. “Všetky tieto veci treba vnímať v určitom kontexte a mám za to, že bolo spôsobilé do určitej miery ovplyvniť či už svedkov, spoluvinníkov, alebo poškodených,” povedal po rozhodnutí súdu. Zdôraznil, že bolo podľa neho tiež spôsobilé zasiahnuť do zákonnosti procesu.

    Pavol Rusko už podal v minulosti na Generálnej prokuratúre (GP) SR aj trestné oznámenie na neznámych páchateľov. Dôvodom má byť zámerná diskreditácia jeho osoby. “Trestné oznámenie, ktoré bolo osobne podané na Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky dňa 14. januára bolo postúpené na ďalšie konanie na Krajskú prokuratúru Bratislava dňa 23. januára,” uviedla v pondelok na otázku TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

    Začiatkom decembra minulého roka navrhol vyšetrovateľ podať obžalobu na Pavla Rusk., ktorý je obžalovaný aj v kauze takzvaných televíznych zmeniek. Polícia vtedy ukončila vyšetrovanie a 5. decembra podal vyšetrovateľ na Krajskej prokuratúre v Bratislave návrh na podanie obžaloby na štyri osoby vrátane Pavla Ruska KS v Bratislave Pavlovi R. na začiatku mája minulého roka uložil aj povinnosť podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka, nosiť elektronický náramok či zákaz vycestovať do zahraničia.

    Pokiaľ by sudca Okresného súdu Bratislava II žalobu KP v Bratislave na Pavla Ruska prijal, po prvý raz v histórii Slovenska by pred súdom stál bývalý člen vlády obžalovaný z pokusu o vraždu. V minulosti slovenské súdy pojednávali a pojednávajú vo veci viacerých exministrov obžalovaných v rozličných iných trestných veciach.

    - Reklama -