Eurovoľby na Slovensku podporí aplikácia aj webové stránky

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    “Záleží nám na tom, aby ľudia na eurovoľby nezabudli a zúčastnili sa na nich. Naše podujatia budú príležitosťou diskutovať o tom, akú Európu po májových voľbách do EP chceme,” povedal riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel. Kancelária tiež informuje, že europarlament zorganizoval iniciatívu s názvom Tentoraz idem voliť, ku ktorej sa v EÚ pripojilo vyše 150.000 ľudí, vrátane 6 a pol tisíca Slovákov.

    Príspevkom EP k vyššiemu povedomiu a informovanosti občanov o eurovoľbách majú byť aj dve webové stránky a aplikácia. “Stránka 'Čo pre mňa robí Európa' na konkrétnych príkladoch ukazuje, ako EÚ zlepšila život občanov v ich bezprostrednom okolí či regióne. EP tiež predstavil internetovú stránku 'Európske voľby', kde ľudia nájdu všetky informácie o eurovoľbách na jednom mieste. Prostredníctvom novej aplikácie 'Európa na dlani' sa občania ľahko a rýchlo dozvedia, čo pre nás robí EÚ v rôznych oblastiach,” priblížila Janíková.

    Voľby do europarlamentu sa budú na Slovensku konať 25. mája. Termín volieb vyhlásil v pondelok predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Na území SR sa bude voliť do europarlamentu 14 poslancov. Právo voliť do europarlamentu na území SR majú slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného členského štátu, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Poslanci europarlamentu sú volení na päťročné volebné obdobie.

    Ako doplnila Janíková, v piatich krajinách EÚ sú voľby povinné, ide o Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Grécko a Luxembursko. V prípade brexitu sa počet nových poslancov EP zníži zo 751 na 705. Občania Slovenska, Českej republiky, Írska a Malty nemôžu svojich zástupcov voliť zo zahraničia.

    - Reklama -