Snaží sa Porošenko podplácať voličov? Expremiérka Tymošenková prezidenta Ukrajiny obvinila z korupcie

    0
    Julija Tymošenková (Autor: TASR)

    Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, ktorá sa uchádza o prezidentský post v marcových voľbách, obvinila súčasného prezidenta Petra Porošenka z korupcie. V pondelňajšom rozhovore pre agentúru AP Tymošenková uviedla, že Porošenko využil svoje postavenie na vlastné obohatenie sa. Obvinila tiež jeho spolupracovníkov zo snahy podplácať voličov, aby mu zabezpečili znovuzvolenie v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 31. marca.

    Tymošenková tvrdí, že voličom prisľúbili 1000 hrivien (v prepočte 31,70 eura), ak zahlasujú za Porošenka. Dodala, že požiadala ministerstvo vnútra, aby podozrenia vyšetrilo. Poukázala aj na Porošenkov osobný majetok a uviedla, že multimilionár zbohatol tak, že počas vojny požičal štátu peniaze za obrovské úrokové sadzby. “Ide o jasný konflikt záujmov,” povedala. Tymošenková prisľúbila, že ak vyhrá voľby, odhalí, “ako krajinu počas vojny rozkrádali pod heslom vlasteneckých hesiel”.

    Podľa pondelkových výsledkov najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnili spoločne štyri agentúry na vzorke 10.000 respondentov, vedie v preferenciách voličov komik Volodymyr Zelenskyj, ktorý hral prezidenta v populárnom televíznom seriáli. Podporuje ho 21,9 percenta oslovených. Tymošenková získala v prieskume 19,2 percenta hlasov, tretí skončil Porošenko so 14,8 percenta.

    V roku 2010 Tymošenková v prezidentských voľbách tesne prehrala s Viktorom Janukovyčom. V roku 2014 ju porazil Porošenko po tom, ako musel Janukovyč po masívnych protestoch z postu prezidenta odstúpiť. Tymošenková vystupuje ako proeurópska kandidátka a podporuje vstup Ukrajiny do NATO.

    - Reklama -