Ústavný súd zamietol volebnú sťažnosť Rašiho. Vyhral zdravý rozum, reagoval košický župan

    0
    Richard Raši (Autor: TASR)

    Vo voľbách košického župana uspel Rastislav Trnka (KDH, SaS, OĽaNO, Nova, Šanca), ktorý porazil Rašiho tesným rozdielom 875 hlasov. Bývalý primátor Košíc a súčasný vicepremiér SR pre investície a informatizáciu Raši podal sťažnosť pre nezrovnalosti vo výsledkoch volieb v obci Zemplínska Široká v okrese Michalovce. Získať tam mal 88 platných hlasov, avšak v oficiálnych výsledkoch zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR nedostal ani jeden platný hlas. Nesprávny počet hlasov bol uvedený už v zápisnici okrskovej volebnej komisie. Pre chybu získal 88 hlasov ďalší neúspešný kandidát, primátor Kráľovského Chlmca Karol Pataky (Most-Híd). Sťažovateľ žiadal prešetrenie sčítania hlasov a podal aj trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb.

    “Minimálne v 88 prípadoch došlo k porušeniu ústavou garantovaného volebného práva občanov nášho kraja. Mohlo k tomu dôjsť omylom, ale teoreticky možný je aj úmysel,” uviedol pre TASR Raši vo februári 2018. K podobným nezrovnalostiam podľa neho mohlo dôjsť aj v iných okrskoch. Poukázal tiež na neobvykle vysoký podiel neplatných hlasov vo voľbách predsedu KSK v porovnaní s inými krajmi. V okresoch Košického kraja mimo mesta Košice bolo vo voľbách predsedu až 8,54 percenta neplatných hlasov (9549), pričom počet takýchto hlasov v ostatných regiónoch Slovenska dosahoval len tri percentá. V tých istých voľbách bolo vo voľbách poslancov zastupiteľstva KSK neplatných len 2,79 percenta hlasov.

    ÚS prijal sťažnosť na ďalšie konanie 31. januára 2018, pričom zároveň konanie prerušil do prešetrenia tohto trestného oznámenia. Konanie obnovil 28. novembra 2018. O zamietnutí sťažnosti rozhodlo na stredajšom neverejnom zasadnutí plénum ÚS SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej.

    Polícia v kauze stále vedie trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. “Polícia naďalej vykonáva v danej veci vyšetrovanie, ktoré doposiaľ nebolo ukončené, bližšie informácie nateraz nebudeme poskytovať. Daná vec je priebežne konzultovaná s dozor vykonávajúcim prokurátorom,” uviedla v stredu pre TASR košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

    Na rozhodnutie ÚS reagoval víťaz volieb a predseda KSK Trnka, podľa ktorého “vyhral zdravý rozum”. “Samozrejme, som rád, že túto volebnú sťažnosť už súd uzavrel, aj keď som bol prekvapený, že vôbec bola prijatá na ďalšie konanie. Voľby sa nevyhrávajú na súdoch, ale vo volebných miestnostiach. Som rád, že to súd potvrdil. Voliči mi prejavili dôveru, a preto sme sa nenechali rozptyľovať rozhodovaním ústavného súdu,” uviedol Trnka. 

    - Reklama -