Prehovor mrzutého deda a babu: Jiří Mádl povedal, čo čaká od mladých

    0
    Jiří Mádl (Autor: Jan Rychetský)

    Ako režisér objasnil, vo filme ide o to, že nevrlý starý český dôchodca, ktorý spomína s dojatím na komunizmus, stretne vietnamského mladíka, ktorý ho vyvedie z jeho stereotypov a odmietania „moderného sveta“.

    „Učiteľ Rypar neuniesol tú zmenu režimu, keď mu za komunizmu bolo dobre, pretože chcel mal na všetko pokoj. Je trochu odťažitý, ale keď mu potom ten jeho pustý ostrov niekto nabúra, tak zistí, že na ňom môže aj niečo vyrásť,“ opísal postavu režisér.

    „Je to v podstate starý pán s komunistickou minulosťou, ktorý teraz odmieta moderný svet,“ chytila sa moderátorka Tereza Willoughbyová.

    Mádl však priznal, že túto postavu svojím spôsobom obdivuje, aj keď z dnešného pohľadu jej obdiv voči komunizmu pôsobí naivne a smiešne.

    „A koho by dnes taký pán Rypar volil?“ spýtala sa moderátorka. Mádl sa na chvíľu zamyslel a potom vyjadril názor, že by volil Stranu zelených. „Tak to ide proti tomu jeho spiatočníckemu charakteru,“ podotkla moderátorka Willoughbyová. Mádl sa domnieva, že to záleží na tom, čo človek číta.

    „Rypar napríklad nečíta noviny, nepozerá televíziu, nechce tie informácie,“ vysvetľuje Mádl dôvody spiatočníctva postavy. Ale keď sa ľudia ako on otvoria, tak podľa neho dospejú k tomu, že je správne voliť Stranu zelených.

    „Mne to prišlo ako také ,prehovor babu‘ v praxi,“ poznamenala moderátorka. Potom myšlienku rozviedla, že starým ľuďom by ich vnúčatá alebo iní mladí ľudia mali sprostredkovávať „moderný svet“. Podľa nej vietnamský chlapec v tejto úlohe vo filme uspel.

    Mádl je v tomto presviedčaní na sociálnych sieťach celkom aktívny. On sám to vníma tak, že „dodáva ľuďom informácie“. „Snažím sa búrať tie sociálne bubliny, pretože to je asi najväčšia úloha našej generácie,“ povedal.

    Moderátorka sa potom divila informácii z Mádlovho facebookového účtu, že má „skúsenosť s vábením do tábora Miloša Zemana“. „Predpokladám, že ste odmietli,“ dodala. Mádl pritakal a vysvetlil to tým, že mu za podporu prezidenta boli ponúknuté peniaze a on zastáva názor, že podpora politikov by sa nemala robiť za peniaze.

    Mádl potom menoval niektoré osoby, ktoré s chuťou podporil, napríklad Jana Farského (STAN). Má vraj pocit, že v českej politike vzniká niečo „mladé“ a treba len vytrvať. „Ja veľmi verím Pirátom, veľmi verím Starostom a nezávislým, tí majú najpevnejší základ a majú k niečomu našliapnuté,“ vyjadril sa režisér.

    Celý rozhovor nájdete na webe seznamzpravy.cz

    - Reklama -