Salviniho nové pravidlá pre migrantov mimoriadne znepokojili eurokomisárku. Chce vysvetlenie

    0
    Matteo Salvini (Autor: TASR)

    V liste, ktorý zverejnila vo štvrtok, vyjadrila Mijatovičová svoje znepokojenie nad správami, ktoré hovoria o tom, že nové pravidlá pre migrantov, ktorí získali v Taliansku povolenie na pobyt z humanitárnych dôvodov, môžu zvýšiť riziko ich bezdomovectva.

    Zmeny presadil v novembri protiimigračne zameraný minister vnútra Matteo Salvini, ktorý je lídrom krajne pravicovej strany Liga Severu. Talianski ľudskoprávni právnici a ďalšie organizácie zverejnili oficiálne dokumenty, v ktorých sa uvádza, že ubytovne pre migrantov dostali príkaz vysťahovať ľudí, ktorí mali povolenie na pobyt z humanitárnych dôvodov. Tieto povolenia nové pravidlá prakticky zrušili.

    Mijatovičová v liste, ktorý adresovala premiérovi Giuseppemu Contemu, spomenula kontroverznú náhlu evakuáciu migrantov z ich ubytovne, ku ktorej došlo v januári neďaleko Ríma. Obyvateľov ubytovne bez varovania presunuli stovky kilometrov a ich deti boli zrazu oddelené od svojich spolužiakov a kamarátov.

    Mijatovičová pochválila miestne orgány a občiansku spoločnosť v obci Castelnuovo di Porto za ich snahu poskytnúť ubytovanie rodinám a deťom v tejto oblasti. Mijatovičová v liste Contemu prízvukovala, že bude aj naďalej vyvíjať úsilie, aby európske krajiny v otázke migračných tokov preukázali vyššiu solidaritu Taliansku, ako aj iným štátom, ktoré sú pre migrantov vstupnou bránou do Európy.

    Vyjadrila “mimoriadne znepokojenie” nad “kriminalizáciou činnosti mimovládnych organizácií, ktoré zohrávajú hlavnú úlohu v zachraňovaní ľudských životov na mori”. Podľa DPA Mijatovičová kritizovala aj stratégiu EÚ a Talianska, ktorá podporuje líbyjské orgány pri zastavovaní člnov s migrantmi a presúvaní ľudí na palube naspäť do zajatia v Líbyi.

    Mijatovičová ďalej uviedla, že ju znepokojuje “presúvanie zodpovednosti za pátracie a záchranné akcie na orgány, ktoré zrejme nechcú alebo nedokážu ochrániť migrantov pred mučením a neľudským alebo ponižujúcim zaobchádzaním”.

    - Reklama -