Pellegrini: Pompeo si vypočuje apel na zachovanie transatlantickej väzby

    0
    Premiér Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    “Minister Pompeo si odo mňa vypočuje aj silný apel na zachovanie transatlantickej väzby, ako aj to, že prípadná obchodná vojna medzi USA a Európou neprospeje ani jednej, ani druhej strane. Ako dve najpreviazanejšie ekonomiky sme na seba odkázaní a spolu sme silnejší,” povedal pre TASR Pellegrini.

    Pompeovu návštevu Bratislavy vníma ako priestor na otvorenie viacerých tém od ekonomických až po bezpečnostné. “Jasne chcem deklarovať, že je naším záujmom robiť predvídateľnú zahraničnú politiku a chceme byť aktívnym členom NATO,” uviedol. V súvislosti s meniacim sa bezpečnostným prostredím vznikajú podľa neho nové výzvy. V tejto súvislosti tvrdí, že vláda chce ku kolektívnej bezpečnosti prispieť aj modernizovaním ozbrojených síl.

    V ekonomickej oblasti chce premiér upozorniť na to, že základom pre živé obchodné a podnikateľské kontakty medzi Slovenskom a USA je stabilná a prosperujúca ekonomika. “Tento pozitívny ekonomický vývoj prináša novú dynamiku, keď sa z atraktívnej destinácie pre americké firmy stávame aktívnym investorom, ktorý vytvára pracovné miesta v USA,” konštatoval Pellegrini. Tvrdí, že Slovensko sa stáva liahňou start-upov v strednej Európe, pričom prichádza s top riešeniami v globálnych inováciách. O tie je podľa jeho názoru záujem aj zo strany veľkých amerických korporácií, čo považuje za dobrú správu.

    Pompeo sa stretne aj s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý ho prijme v utorok o 10.50 h v Prezidentskom paláci v Bratislave. S Pompeom bude rokovať aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). “Ministri nadviažu na svoje washingtonské stretnutie z novembra 2018 a prerokujú bilaterálne otázky, aktuálne bezpečnostné a zahraničnopolitické témy, ako aj priority nášho predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD),” zhrnul rezort zahraničných vecí.

     

    - Reklama -