Šéf Rady RTVS sa nezmenil

    0
    Igor Gallo počas rokovania Rady RTVS v Bratislave 13. februára 2019. (Autor: TASR)

    Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) zvolila na stredajšom zasadnutí predsedu a podpredsedu. Predsedom Rady sa stal opäť Igor Gallo, podpredsedom Rady Martin Kákoš. Obaja v tajnom hlasovaní získali zákonom stanovenú dvojtretinovú väčšinu hlasov.

    Zo strany členov Rady bol Gallo jediným navrhnutým kandidátom na funkciu predsedu, navrhla ho členka Rady Dóra Hushegyiová. V tajnom hlasovaní získal osem hlasov, ako jediný navrhnutý kandidát na túto funkciu sa vzdal hlasovania. V zmysle platných ustanovení bol zvolený na dvojročné funkčné obdobie začínajúce 13. februára a končiace 12. februára 2021. Gallo si získal dôveru členov Rady už po štvrtý raz, prvýkrát bol zvolený na zasadnutí 21. februára 2013, druhýkrát 19. februára 2015, tretíkrát 14. februára 2017.

    Rovnako jediným navrhnutým na podpredsedu Rady bol Martin Kákoš, navrhla ho Ildikó Nagyová. V tajnom hlasovaní získal osem hlasov, rovnako sa nezúčastnil na hlasovaní. Funkčné obdobie mu skončí 13. februára 2021. Trom členom Rady – Igorovi Gallovi, odborníkovi v oblasti rozhlasového vysielania, Jozefovi Chudíkovi, odborníkovi v oblasti televízneho vysielania, a Petrovi Kubicovi, odborníkovi v oblasti ekonómie sa skončilo funkčné obdobie 10. februára 2019. Poslanci Národnej rady SR zvolili 7. februára v tajnom hlasovaní opäť Igora Galla (dostal 91 hlasov) a Jozefa Chudíka (68 hlasov), novou členkou Rady za oblasť ekonómie je Jarmila Mikušová (67 hlasov), generálna riaditeľka Fakultnej nemocnice v Nitre. Trojica je zvolená na funkčné obdobie do 9. februára 2025.

    “Opätovné zvolenie do funkcie predsedu Rady RTVS vnímam ako prejav dôvery od kolegov, na druhej strane aj ako obrovský záväzok, pretože RTVS čaká viac ako zaujímavé obdobie. Pred nami sú prezidentské voľby, voľby do europarlamentu, parlamentné voľby aj veľký event v rámci športu, majstrovstvá sveta v hokeji. Sú to výzvy, v rámci ktorých verím, že RTVS preukáže svoje postavenie na slovenskom mediálnom trhu ako rešpektovaný, uznávaný verejnoprávny vysielateľ,” uviedol pre TASR Igor Gallo a dodal: “Pri predchádzajúcich zvoleniach rezonovali vždy dve myšlienky. Rada ako orgán dohľadu musí byť nezávislá od externých vplyvov a odborne na výške. Myslím, že predchádzajúca prax to preukázala, druhou myšlienkou je, že Rada musí byť predĺženou rukou divákov a poslucháčov.”

    “Som rád, že Rada RTVS s novozvolenými členmi pokračuje v profesionálnej línii, ktorá je tu roky nastolená a verím, že s novými členmi a staronovým zvoleným predsedom bude Rada naďalej dôsledne vykonávať svoju kontrolnú činnosť voči manažmentu RTVS tak, aby z toho mali úžitok diváci a poslucháči,” povedal generálny riaditeľ Jaroslav Rezník. 

    Podľa zákona tvorí Radu RTVS deväť členov, volí a odvoláva ich Národná rada SR nadpolovičnou väčšinou prítomných poslancov. Členmi Rady sú traja odborníci v oblasti rozhlasového vysielania, traja odborníci v oblasti televízneho vysielania, dvaja odborníci v oblasti ekonómie a jeden odborník v oblasti práva. Riadne funkčné obdobie členov Rady trvá šesť rokov, tretina členov sa každé dva roky obmieňa. Členovi Rady RTVS patrí za výkon funkcie mesačná odmena vo výške priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok. 

    - Reklama -