Poľskí predstavitelia žiadajú Izrael o ospravedlnenie za Kacov výrok

    0
    Na archívnej snímke z 5. septembra 2018 Benjamin Netanyahu (vpravo) a Jisrael Kac. (Autor: TASR)

    Štátny tajomník poľského ministerstva zahraničných vecí Szymon Szynkowski vek Sek podľa agentúry AFP v utorok povedal, že izraelská vláda sa musí “ospravedlniť” za Kacove slová, že Poliaci “nasávali antisemitizmus už s materským mliekom”.

    Podobnú výzvu adresoval v utorok Izraelu aj šéf úradu vlády Marek Suski. Ak sa podľa jeho slov židovský štát Poľsku neospravedlní, dôjde k ochladeniu vo vzájomných vzťahoch. “Pretože nemôžeme dovoliť, aby nás očierňovali na medzinárodnej scéne,” povedal podľa poľskej agentúry PAP. 

    Obdobne sa vyjadril aj predseda poľského Senátu Stanislaw Karczewski, ktorý v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas izraelských politikov vyzval, aby sa vyhli ďalším protipoľským výrokom. Dodal, že poľským politikom záleží na dobrých vzťahoch s Izraelom. 

    Michal Dworczyk, šéf kancelárie poľského premiéra Mateusza Morawieckeho, zase v utorok povedal, že aj napriek aktuálnemu napätiu spôsobenému “škandalóznymi výrokmi” je Poľsko naďalej jedným z kľúčových partnerov Izraela v Európe.

    Nový izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac reagoval v nedeľu na slová, ktoré izraelské médiá pripísali premiérovi židovského štátu Benjaminovi Netanjahuovi, že Poliaci sa v časoch druhej svetovej vojny podieľali spolu s nacistami na hromadnom vyvražďovaní židov. Podľa Kaca sa Netanjahu, ktorý svoj výrok neskôr poprel a označil ho za dezinterpretáciu, vyjadril jasne.

    “Som synom preživšieho holokaust… Pamiatka holokaustu je niečo, v čom sa nemôžu robiť kompromisy, je to niečo jasné a my nezabudneme ani neodpustíme. Poliaci kolaborovali s nacistami a, ako povedal (bývalý izraelský premiér) Jicchak Šamir, ktorého otca zabili Poliaci, tí cicajú antisemitizmus s materským, mliekom,” uviedol izraelský minister zahraničných vecí.

    - Reklama -