Orbán konšpiroval. Snaží sa. Takáto politika by mala byť pozitívna. Slovenskí politici hodnotia maďarský program na podporu rodiny

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Boj s negatívnou demografickou krivkou čaká podľa slovenských politikov každú krajinu. Samozrejme, ani v tomto nemajú úplne jednotný názor. Kým Petra Krištúfková oceňuje stimuly, že smerujú k ženám, Jozefovi Mihálovi sa nepáči, že Orbán zúžil úlohu žien v spoločnosti na rodičky detí.

    Orbán podľa TASR vo výročnom prejave o stave krajiny v Budapešti avizoval sedembodový akčný program na ochranu rodín. Bude sa týkať okrem iného výhodných pôžičiek pre prvé manželstvo žien do 40 rokov (pôžička by mala predstavovať v prepočte sumu až 31-tisíc eur, pričom ak žena porodí tri deti, tak sa celá škrtne), rozšírenia výhod pre zaobstaranie bytov v prípade najmenej dvoch detí, zrušenia dane z príjmu pre matky so štyrmi deťmi, ale aj príspevku na vozidlo pre rodiny s najmenej tromi deťmi (až do sumy v prepočte 7 800 eur).

    Orbánov maďarský vládny akčný program na podporu rodiny sa však nepáči švédskej ministerke sociálnych vecí Annike Strandhällovej, ktorá ho na Twitteri ostro kritizovala. To, čo sa deje v Maďarsku, je alarmujúce. Orbán teraz chce, aby sa rodilo viac 'pravých' maďarských detí,” napísala švédska politička, podľa ktorej Orbánovo opatrenie pripomína 30. roky minulého storočia, ale zároveň takáto pravicovo-populistická politika spochybňuje aj nezávislosť, za ktorú ženy bojovali. Na protest proti Strandhällovej vyjadreniu si maďarské ministerstvo zahraničných vecí predvolalo švédskeho veľvyslanca.

    Následne pre neprijateľné vyjadrenia maďarského vicepremiéra Zsolta Semjéna predvolali v tejto súvislosti v Štokholme na stredu maďarského veľvyslanca. „Čo iné by malo Maďarsko chcieť ako to, aby sa v Maďarsku rodili maďarské deti. To, čo povedal ten úbohý tvor, je samo o sebe 'aberáciou',” citovala švédska verejnoprávna televízia SVT poznámku vicepremiéra Semjéna na adresu švédskej ministerky. 

    Našim politikom sme položili anketové otázky:

    Čo si o Orbánových návrhoch myslíte? Vedeli by ste si predstaviť zavedenie takýchto opatrení aj na Slovensku?

    Jozef Burian, poslanec NR SR, Smer  SD: Základným problémom každého európskeho štátu bude do budúcna vývoj demografickej krivky. Prorodinná politika je jedným z vážnych nástrojov na to, aby mladé rodiny mali záujem túto demografickú krivku riešiť. Moderná doba so sebou prináša aj otázky, či je to jediný nástroj, ktorý povzbudzuje mladé rodiny pre vyššiu pôrodnosť. Určite je to otázka zábezpeky bývania, mať príjem v čase, keď je jeden z rodičov na materskej a to sú základné veci, a každá takáto politika by mala byť pozitívna. A určite je lepšia ako všeobecné postoje. Ide o pozitívny stav  vytvárať pozitívne hodnoty z vlastných zdrojov, pre ľudí, ktorí budú v budúcnosti zamestnaní.

    Edita Pfundtner, štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti (Most-Híd): Každá krajina sa v sociálnej oblasti snaží nejakým spôsobom pomáhať rodinám a možno aj takýmito nástrojmi. Ťažko sa mi hodnotia takéto návrhy na maďarskej strane. Predpokladám, že predtým, ako to pán premiér Orbán ohlásil, skúmal tieto veci aj v súvislosti s ich štátnym rozpočtom. Takéto kroky si vyžadujú nemalé finančné prostriedky. Je to jedna zo snáh a pri takýchto nástrojoch sa následne ukáže, či boli úspešné, či priniesli očakávané výsledky. Nie som analytik, aby som hodnotila, či je toto ten správny nástroj. Určite môže znamenať efekt, ale či ho prinesie na takej úrovni, ako sa očakáva, ukáže proste až prax, realita.

    Petra Krištúfková, poslankyňa NR SR, Sme rodina: Viktorovi Orbánovi sa dá všeličo vyčítať, najmä korupcia, no snaží sa rodiny podporovať, aby mali viac detí a dokázali ich uživiť. Nehovorím, že by sme mali u nás prijímať všetko ako v Maďarsku, no konečne sa musí aj u nás na Slovensku nastaviť podpora rodín, pretože momentálne je tá situácia katastrofálna. Páči sa mi, že návrhy Orbána smerujú k ženám, matkám. U nás prieskumy dlhodobo ukazujú, že najviac ohrozené sú neúplné rodiny s deťmi, tvorené väčšinou matkami. Ženy majú nižšie platy a katastrofálne nízke dôchodky, často len preto, že mali deti. Je nenormálne, že na Slovensku vláda doteraz neprišla so žiadnou koncepciou podpory rodín!

    Jozef Mihál, poslanec NR SR, Spolu – občianska demokracia: Pri podpore mladých rodín Viktorom Orbánom nie je až tak problém v samotných opatreniach, ale v tom, akou propagandou ich spoločnosti zdôvodnil. Hovoril o potrebe rodenia 'pravých' maďarských detí, konšpiroval pritom o protimaďarskom sprisahaní a úlohu žien v spoločnosti zúžil na rodičky detí.

    Všetci sa zhodneme, že Európa potrebuje zavádzať opatrenia na podporu mladých rodín a zvyšovanie pôrodnosti, ale neznamená to, že budeme chváliť každé opatrenie, ktoré je zabalené v propagande rozdeľujúcej spoločnosť. Na Slovensku by sme mali podporiť mladé rodiny finančne, ale hlavne zabezpečiť dostupnosť jaslí a škôlok pre každé dieťa, aby rodičia mohli pracovať a rodina sa neprepadala do chudoby. V Spolu sme navrhovali množstvo zákonov na podporu mladých rodín s deťmi, zo všetkých spomeniem garanciu miesta v materskej škole pre každé dieťa od troch rokov, zavedenie sociálneho poistenia aj pre doktorandov alebo predĺženie materskej dovolenky.

    Autor: Ľudovít Kusal

     

     

    - Reklama -