Na každej správe, že za všetkým hľadaj Rusko, je niečo pravdy. Respekt vážne rozoberá, ako sú žlté vesty naviazané na Moskvu

    0
    Demonštranti so žltými vestami počas demonštrácie pod Víťazným oblúkom v Paríži (Autor: TASR)

    Šafaříková uvádza, že sa to teraz opäť potvrdilo. Servery píšuce v angličtine vraj priniesli v uplynulých dňoch zistenie, že medzi vodcami žltých viest sú bývalí proruskí bojovníci z Donbasu a že záujem stretnúť sa s nimi prejavil taliansky vicepremiér Luigi Di Maio z radikálneho Hnutia piatich hviezd.

    Ďalej opisuje, ako sa následne ukázalo, že medzi lídrami nie je žiadny bývalý bojovník na Donbase. „Teraz však prichádza spomínaná správa. Francúzska obdoba Antify medzi účastníkmi demonštrácií v čelných radoch – odtiaľ zrejme dezinformácia, že išlo o lídrov – identifikovala niekoľko aktívnych členov francúzskej fašistickej scény vrátane tých, ktorí odišli bojovať na Ukrajinu,“ dodala Šafaříková a spomenula Victora Lentu, Sergeja Muniera a Mickaëla Takahašiho.

    „Ich profily začali bližšie skúmať francúzski novinári po tom, ako sa Victor Lenta opakovane objavil na čele sprievodu žltých viest a menil identitu. Raz bol ,ochrankou‘ žltých viest a predstavil sa ako Anthony, druhýkrát pochodoval vo vojenskom barete a s ruskými medailami na hrudi po boku ďalších bojovníkov z Donbasu, inokedy sa zúčastnil bitky krajne pravicových bojových oddielov s členmi Antify. Sergeja Muniera potom zachytili fotografi, ako stojí v žltej veste na Champs-Elysées a máva vlajkou separatistickej Doneckej republiky,“ pokračovala Šafaříková s tým, že nie je jasné, či sa Victor, Sergej a ďalší pridali k vestám dobrovoľne; od srdca a autonómne –, alebo na začiatku ich zanietenia pre vesty stál jeden Rus, ako to už v Európe v súčasnosti býva.

    Pôvodný text nájdete na webe respekt.cz.

    - Reklama -