Putina v KGB naučili klamať, tak to robí. Libor Dvořák píše o výročnej bilancii ruského prezidenta

    0
    Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu o stave krajiny v Moskve 20. februára 2019. (Autor: TASR)

    V minuloročnom posolstve Putin strašil svet za pomoci animovaných klipov najrôznejšími superzbraňami, teraz ho takmer celé venoval domácej problematike. Hovoril o tom, ako zvýšiť životnú úroveň ruského obyvateľstva a čo úžasné ešte urobiť. Má to podľa Dvořáka svoje opodstatnenie. „Počas minulého roka jeho popularita neustále klesala, a aj keď jeho viac ako 60-percentné preferencie mu v podstate každý svetový politik môže len závidieť, Vladimir Vladimirovič bol zvyknutý na inakšie čísla,“ uviedol.

    Ruský prezident sa zmienil o dvanástich národných projektoch, ktoré by mali napomôcť k lepšiemu životu Rusov v rokoch 2020 – 2024. Pripomenul, že počas prvej dekády 21. storočia sa počet ruských občanov pod oficiálnou hranicou chudoby znížil na polovicu. Teraz však musel priznať, že číslo opäť narastá. „Slovom, západné sankcie po ruskom vpáde na Krym a na východnú Ukrajinu a stagnácia ruskej ekonomiky urobili svoje,“ poznamenal komentátor. Na rozvoj krajiny podľa Putinových slov štát vynaloží obrovské sumy, „ktoré si nepožičal, ale zarobil prácou miliónov ľudí“.

    Za pozoruhodnú Dvořák označil pasáž venovanú odpadovej kríze, ktorá už roky trápi celé Rusko. „Putin povedal, že s čiernymi skládkami sužujúcimi veľké aj malé mestá treba niečo robiť a že v niekoľkých prípadoch už sa sám do veci vložil a pomohol. Zrejme si sám neuvedomil, čo krajine aj svetu o fungovaní ruského štátu hovorí: za pomoci takzvaného ručného riadenia musí zasahovať samotný prezident aj na smetiskách, pretože systém štátnej správy jednoducho nefunguje,“ glosoval Dvořák.

    „V tohtoročnom Putinovom posolstve o stave Ruskej federácie napokon floskuly typu ,musíme‘ a ,treba‘ zaznievali veľmi často. Komentár, ako to urobiť, však ako obvykle chýbal. Možno preto, že to Putin jednoducho nevie – alebo nechce vedieť,“ myslí si novinár s tým, že súťaživá slobodná ekonomika skrátka nie je jeho programom.

    Doplnil, že harašenie zbraňami nechýbalo ani tentoraz a že Putin bez obalu pohrozil raketami, ktoré doletia do Washingtonu aj New Yorku. „Ruský prezident doslova povedal, že Spojené štáty by si najprv mali spočítať rýchlosť ruských rakiet a až potom o niečom rozhodovať,“ pokračoval Dvořák so slovami, že mal zrejme na mysli odstúpenie USA od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu a prípadné rozmiestňovanie amerického raketového arzenálu v Rumunsku a Poľsku.

    Posledné Putinovo posolstvo vzbudilo mnoho kritických ohlasov, práve pre jeho omieľané sľuby. „Putin hovoril veľmi rutinérsky, ale akosi bez entuziazmu,“ uviedol komentátor nemeckej rozhlasovej stanice Deutsche Welle Ingo Mannteufel. „Niet divu – on sám si predsa pri svojej nespornej inteligencii a politickej skúsenosti musí byť veľmi dobre vedomý, nakoľko dôveryhodne jeho zaprisahanie na ľahostajné občianstvo pôsobí,“ dodal Dvořák.

    autor: nab

    - Reklama -