Centrálny register exekúcií využili tisíce ľudí a stovky firiem

    0
    Portál centrálneho registra exekúcií (Autor: cre.sk)

    “Pretrvávajúci záujem občanov i firiem ukazuje, že dlhodobá požiadavka SKE na zavedenie Centrálneho registra exekúcií bola opodstatnená. Občania si môžu sami preveriť, či voči nim je alebo nie je vedená exekúcia a v prípade potreby urýchlene konať,” uviedol prezident SKE Miroslav Paller s tým, že aj firmy majú k dispozícii účinný nástroj na preverenie svojho klienta či obchodného partnera.

    Každý návštevník podľa komory vlani využil možnosť priemerne šiestich lustrácií – zistení, či v ním sledovanej položke prebieha exekúcia a ak áno, aké sú jej parametre. Z právnických osôb si každá z nich zisťovala informácie priemerne v 289 prípadoch. “V exekučnej databáze môžu bezplatne vyhľadávať aj orgány verejnej moci, ktoré vykonali za minulý rok 4.782.995 prístupov. Spoločne teda register vlani zaznamenal 5.111.607 požiadaviek na lustráciu,” špecifikuje SKE.

    Podľa Pallera stojí za zváženie, či register nerozšíriť o ďalšie položky, aby si občania i firmy mohli na jednom prístupovom mieste skontrolovať všetky prebiehajúce konania. Exekučné konania totiž okrem exekútorov vedú aj iné orgány, napríklad Finančná správa či Sociálna poisťovňa. “Je to však otázka na príslušné štátne inštitúcie, ktoré majú tieto konania vo svojej kompetencii,” uviedol prezident SKE.

    Ak občan, firma alebo orgán verejnej moci potrebuje z registra výpis na právne účely, môže si ho vyzdvihnúť osobne v sídle SKE alebo požiadať o jeho zaslanie poštou. Vlani o výpis požiadalo 3492 občanov, 807 firiem a 3353-krát orgány verejnej moci.

    Register je na webovej stránke www.cre.sk. Po uhradení poplatku je v ňom možné vyhľadávať podľa priezviska a dátumu narodenia alebo bydliska, názvu alebo obchodného mena, IČO alebo spisovej značky súdu, ktorý udelil exekútorovi poverenie na vykonanie exekúcie.

    - Reklama -