OSN: Vlani zahynulo v Afganistane najviac civilistov od roku 2009

    0
    Afganistan (vlajka) (Autor: Facebook, Pashto World ? ???? ???)

    Ide o najvyšší počet civilných obetí konfliktu v Afganistane od roku 2009, keď OSN začala túto štatistiku viesť. Osobitný splnomocnenec generálneho tajomníka OSN pre Afganistan Tadamiči Jamamoto pokladá prudký nárast počtu civilných obetí za “nesmierne znepokojujúci a absolútne neprijateľný”. Došlo k nemu najmä v dôsledku teroristických útokov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ako aj vystupňovania leteckých útokov koaličných síl vedených Spojenými štátmi.

    Podľa správy UNAMA 63 percent civilistov zahynulo v dôsledku teroristických útokov a bojovej činnosti militantov, pričom 37 percent má na svedomí afganské militantné hnutie Taliban, 20 percent Islamský štát a zvyšných šesť percent ďalšie militantné skupiny bojujúce proti ústrednej vláde v Kábule.

    V správe sa tiež uvádza, že vlani oproti roku 2017 výrazne stúpol počet úmrtí civilistov v dôsledku pôsobenia afganských a medzinárodných síl, ktoré bojujú proti Talibanu a IS. “Po prvý raz od roku 2009, keď UNAMA začala počty civilných obetí systematicky monitorovať, sme zaznamenali viac ako 1000 civilných obetí leteckých útokov,” uvádza sa v správe s tým, že vlani došlo v Afganistane aj k najvyššiemu počtu samovražedných bombových útokov.

    “Je načase ukonči toto ľudské utrpenie a tragédiu. Najlepší spôsob ako zastaviť zabíjanie a mrzačenie civilistov, je ukončiť boje,” povedal na margo situácie v Afganistane Jamamoto.

    - Reklama -