Rumunsko: Tisíce ľudí demonštrovali proti vláde a zmenám v justícii

    0
    Protivládny protest v Bukurešti (Autor: TASR)

    Tisíce Rumunov vyšli v nedeľu večer do ulíc vyše desiatky rumunských miest na protest proti opatreniam, ktorými podľa nich vláda podkopáva nezávislosť justície. V metropole Bukurešť protestovalo podľa odhadov miestnych médií okolo 10.000 ľudí. Zišli sa pred sídlom vlády na Námestí víťazstva, informuje agentúra DPA.

    Protestné zhromaždenia vyvolala vyhláška, ktorú nedávno vydala rumunská vláda. Okrem iného mení sa ňou mení spôsob, akým sa vymenúvajú prokurátori. Európska komisia označila tieto zmeny za dôvod na “veľké obavy”. Demonštranti vykrikovali heslá na podporu bývalej hlavnej rumunskej protikorupčnej prokurátorky Laury Codruty Kövesiovej, kandidujúcej na post šéfky Európskej prokuratúry (EPPO), a ďalších sudcov, ktorí opatrenia novelizujúce fungovanie justície odmietli. Vyjadrovali tiež odpor voči súčasnej rumunskej vláde a lídrovi vládnucej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Liviovi Dragneovi.

    Nedeľné demonštrácie boli podľa servera Romania-Insider.com najväčšími od násilne potlačeného protestu z 10. augusta 2018, na ktorom sa pred sídlom vlády v Bukurešti zúčastnilo približne 65.000 ľudí požadujúcich boj proti korupcii a odstúpenie vlády.

    - Reklama -