Nemecko vlani zaplatilo stovkám migrantov, ktorí sa rozhodli vrátiť do Sýrie

    0
    Migranti sa naťahujú za jedlom v rámci potravinovej pomoci - ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Vláda vo svojom vyjadrení zdôraznila, že naďalej nie je nikto posielaný z Nemecka naspäť do Sýrie proti svojej vôli. Sýrskych občanov navyše spolkové orgány “nijakým spôsobom nepovzbudzujú k dobrovoľnému vycestovaniu”, hoci v takýchto prípadoch cestu “refinancujú”. V tejto praxi chce Berlín pokračovať, uvádza sa v odpovedi.

    Americký časopis Foreign Policy priniesol pred dvoma týždňami správu o Palestínčanovi zo Sýrie, ktorý ušiel do Nemecka, s finančnou podporou Berlína sa však vrátil, pretože za ním do nemohla prísť jeho sýrska snúbenica. Pri tzv. zlučovaní rodín utečencov totiž platí, že je možné len vtedy, ak utečenec ešte pred útekom uzavrie s partnerom manželstvo.

    Podľa tvrdení príbuzných spomínaný muž po návrate do Damasku dostal predvolanie od tajnej služby a zmizol. Ďalší Palestínčan v podobnej situácii sa údajne stratil na libanonsko-sýrskej hranici, keď cestoval za svojou manželkou v Sýrii. V jeho prípade zlúčenie rodiny stroskotalo na chýbajúcich dokladoch.

    Strana Ľavica vyčíta nemeckej vláde bezcitnú politiku, ktorou privádza utečencov do zúfalej situácie. “Mnohí z nich stoja pred voľbou, či zostať ďalšie roky odlúčení od svojich najbližších príbuzných, alebo sa vrátiť k svojim rodinám v prostredí vojny a prenasledovania, a tým sa zahrávať s vlastným životom,” uviedla Jelpkeová.

    Od začiatku roka 2019 je v Nemecku možné vyplácanie finančnej podpory aj pri dobrovoľnom návrate do Eritrey, Líbye či Jemenu. Zatiaľ však podľa oficiálnych údajov nikto z migrantov o takýto príspevok nepožiadal, doplnila DPA.

    - Reklama -