Po kritike poslancov, chce prokurátor Kováčik odstúpiť od nájomnej zmluvy na byt v Ružinove

    0
    Dušan Kováčik (Autor: TASR)

    “Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik dnes informoval starostu  Martina Chrena, že chce odstúpiť od zmluvy o nájme bytu, ktorý mal pridelený od mestskej časti Bratislava–Ružinov,” uviedla pre TASR Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

    Na nájomnú zmluvu medzi mestskou časťou a špeciálnym prokurátorom upozornili minulý týždeň niekoľkí ružinovskí miestni poslanci z Tímu Vallo, OĽaNO a SaS. Podpísaná bola v roku 2006 a každý rok sa dodatkom jej platnosť predlžovala o rok. Aktuálny nájom je platný do konca roka 2019, dodatok podpísal vlani v decembri bývalý starosta Ružinova Dušan Pekár (KDH). Nájom sa začínal v roku 2006 na sume 174 eur, jeho aktuálna výška nie je známa.

    Informáciu o tom, že špeciálny prokurátor chce odstúpiť od nájomnej zmluvy potvrdila TASR aj hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová. Na otázku prečo, uviedla, “že vzhľadom na skutočnosť, že špeciálny prokurátor patrí medzi chránené osoby a došlo k zverejneniu adresy jeho pobytu v Bratislave a zároveň nechce poskytovať zámienku na diskreditáciu svojej osoby”.

    Aktuálna výška nájmu, ktorú určila mestská časť Ružinov – Bratislava je približne 280 eur. “Vzhľadom na skutočnosť, že špeciálny prokurátor patrí medzi chránené osoby, jeho adresa nie je verejne prístupným údajom, preto sa nebudeme k tejto otázke vyjadrovať,” uviedla hovorkyňa ÚŠP na otázku TASR, či si Kováčik plánuje prenajať na výkon svojej funkcie byt v inej mestskej časti v rámci Bratislavy.

    Poslanci však prenájom bytu Kováčikovi skritizovali. Argumentovali tým, že vysoký štátna funkcionár nie je odkázaný na takúto pomoc samosprávy a nájomné bývanie by malo byť motiváciou pre iných. Byty si podľa nich zaslúžia ľudia v zlej sociálnej situácii, učiteľky, kuchárky či policajti. Teda tí, ktorí ich skutočne potrebujú a nie tí, ktorí si vlastné bývanie dokážu platiť z vlastných peňazí. Prideľovanie bytov v Ružinove má v prvom polroku tohto roka preveriť miestny kontrolór Günther Furin.

     

    - Reklama -