Baránek o odstúpení Mistríka: Médiá boli výraznejšie ako on sám. Čaputová je určite krajšia

    0
    Robert Mistrík počas mimoriadnej tlačovej konferencie v Bratislave 26. februára 2019. (Autor: TASR)

    Ako to vnímate, že sa Robert Mistrík vzdal účasti v prezidentskom boji v prospech Zuzany Čaputovej? On, ktorý na ňu ešte pred dvoma mesiacmi tlačil, aby odstúpila v jeho prospech, pretože je najsilnejší opozičný kandidát…

    Už vtedy, pri jeho vyhláseniach, som hovoril, že je to predčasné a nezmyselné. Vidno, že čas mi dal za pravdu, situácia sa otočila, politika je dynamický systém, ktorý sa nedá prognózovať tak jednoducho, ako si to niektorí predstavujú. Je to ich dohoda, ktorú treba akceptovať. Stále si však myslím, že pri dvojkolovej voľbe sú také vzdávania sa urýchlené. Veď aj na to je to druhé kolo, aby niektorý z kandidátov podporil iného aj iným spôsobom, nielen vzdávaním sa v niečí prospech ešte pred prvým kolom. A čo sa týka politických tlakov, ktoré za tým stoja, to neviem komentovať.

    Za jeho rozhodnutím stoja interné prieskumy, ktoré mu zrejme ukázali, že by v druhom kole neporazil žiadneho z rozhodujúcich favoritov. Spravil niekde v komunikácii chybu? Prečo sa mu nepodarilo spraviť väčší preferenčný výtlak, navyše v čase, keď spoločenské udalosti nahrávajú opozičným kandidátom?

    Bol to nevýrazný kandidát. Jeho okolie a podporujúce médiá boli výraznejšie ako on sám. To bol aj prípad Andreja Kisku, ktorého takto vyrobili prezidentom, chvalabohu, druhýkrát sa už takéto niečo nepodarilo. Kiska nevedel ani na kameru rozprávať, triasol sa mu hlas, hneď sa spotil, ale médiá z neho vyrobili prezidenta. A tie médiá, ktoré ho vyrobili, ho dnes kritizujú. Zuzana Čaputová je rétoricky určite zdatnejšia ako Mistrík. Ale v podstate neviem, čo ona ponúka. Dnes sa realita vyrába vo virtuálnom priestore a ja som si u nej nevšimol, čo nám ona ponúka. Určite je krajšia ako Mistrík, ale inak neviem…

    Myslíte si, že Mistríkovi podporovatelia automaticky prejdú k nej? Nebol predsa len medzi nimi rozdiel? Alebo neprejdú aj k iným kandidátom?

    Mistrík bol určite konzervatívnejší ako ona – to sa ukázalo pri témach interrupcií či manželských zväzkov ľudí rovnakého pohlavia. Vôbec nie je isté, že prejdú k nej. Možno malá časť prejde k pánovi Mikloškovi. Neviem to kvantifikovať, ale časť určite prejde k nej.

    Kandidatúru ohlásil ako prvý z kandidátov, ešte 15. mája 2018  nebolo to z tohto pohľadu priskoro?

    Ťažko povedať, on bol neznámy, musel urobiť tízing, nejakú informačnú kampaň, ale tam sa chyba nestala, chyba sa stala v samotnom obsahu kampane. On bol fakt nevýrazný.

    Čiže chyba v PR?

    Určite. Ale je to aj o osobnosti kandidáta. Môžete mať akýkoľvek kvalitný tím, ale keď to nedokážate využiť, je to chyba.

    Kryštalizuje sa po dnešku dvojica pre druhé kolo? Bude to pani Čaputová s pánom Šefčovičom?

    Ešte je priskoro, ešte nás čakajú televízne diskusie, po ktorých môže byť všetko inak. Harabin, čo sa týka schopnosti komunikácie, rétoriky, ich všetkých predčí. Pokiaľ dostane priestor, ktorý zo zákona musí dostať, môže byť všetko inak.

    Ako táto situácia môže ovplyvniť SaS? Bol to ich kandidát, jeden zo zakladajúcich členov. V SaS nemajú veľmi radi neúspechy. Mistrík napriek finančným možnostiam nedokázal poraziť kandidátku strany, ktorá lavíruje pri päťpercentnej preferenčnej hladine…

    Prezidentská voľba je skôr o osobnostiach ako o tom, kto koho nominuje. Nemyslím si, že im to môže zásadnejšie poškodiť. Oni sa k nemu ani nejako zásadnejšie nehlásili, v podvedomí voličov Mistrík nie je nejako silno prepojený na SaS. Pomôcť im to nepomôže, ale nemyslím si, že im to ublíži.

    Autor: Ľudovít Kusal

    - Reklama -