Trump a Kim Čong-un sa zišli v Hanoji na svojom druhom summite

    0
    Americký prezident Donald Trump (vpravo) a severokórejský líder Kim Čong-un (Autor: TASR)

    Obaja politici si s úsmevom podali ruky a Trump vyjadril presvedčenie, že summit s Kimom bude “veľmi úspešný”, informovala agentúra AFP. Stretnutie sa koná v hanojskom hoteli Metropole.

    Americký prezident sa predtým vyjadril, že Severná Kórea má ekonomický potenciál, aký v dejinách dosiaľ takmer nemal obdobu, ak sa vzdá vývoja jadrových zbraní. “Potenciál je ÚCHVATNÝ, skvelá príležitosť, takmer ako žiadna iná v histórii, pre môjho priateľa Kim Čong-una,” napísal na Twitteri len niekoľko hodín pred schôdzkou s Kimom.

    Trump s Kimom absolvovali svoj prvý, historický summit vlani v júni v Singapure. Išlo o vôbec prvé stretnutie lídrov USA a KĽDR. Obaja politici sa zaviazali, že budú pracovať na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky, ktoré žiadal Pchjongjang. Veľmi všeobecne formulovaná dohoda však bezprostredne nepriniesla hmatateľné výsledky.

    Trump aj Kim dorazili do Hanoja v utorok. Na stredu majú naplánované rozhovory medzi štyrmi očami a následne spoločnú večeru. Vo štvrtok majú pokračovať v ďalších rozhovoroch o denuklearizácii Kórejského polostrova.

     

    - Reklama -