Zákony Stop Sorosovi nie sú protiústavné, rozhodol maďarský ústavný súd

    0
    Nenechajme, aby sa nakoniec smial Soros!, píše sa na bilbordoch, ktoré po krajine rozvešala maďarská vláda v roku 2017. Na bilbordoch je poznámka, že 99 percent ľudí odmieta ilegálnu migráciu. (Autor: TASR)

    Maďarský ústavný súd odmietol sťažnosť ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI), podľa ktorej má súbor zákonov na potlačenie nelegálneho prisťahovalectva, ktorý v Maďarsku označujú aj heslom “Stop Sorosovi”, protiústavné ustanovenia. Informovala o tom vo štvrtok agentúra MTI.

    AI v sťažnosti podanej vlani v októbri namietala, že nová skutková podstata trestného činu napomáhania nelegálnemu prisťahovalectvu uvedená v trestnom zákonníku porušuje ústavnú požiadavku na jednoznačnosť trestnoprávnych noriem, pričom nový paragraf porušuje aj slobodu prejavu.

    Ústavný súd v argumentácii verdiktu okrem iného uviedol, že v prípade patričnej interpretácie sudcu sa nepotvrdí naplnenie skutkovej podstaty tohto trestného činu, ak bol takýto čin vykonaný výhradne s humánnym cieľom. Súd odmietol aj tú časť podania AI, ktorá sa týka porušenia slobody prejavu aplikovaním predmetného ustanovenia trestného zákonníka, pretože podľa neho paragraf zakazuje iba prejav, ktorého cieľom je motivovať iné osoby k protiprávnemu konaniu. Zákaz prejavu sa netýka vyjadrenia názorov k otázke migrácie vo verejných diskusiách, zdôraznil ústavný súd.

    Balík zákonov “Stop Sorosovi”, nazývaný podľa finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorého Budapešť obviňuje z podpory nelegálnej migrácie, umožňuje trestanie činov hodnotených ako napomáhanie migrácii alebo jej podporovanie. Poslanci maďarského parlamentu návrh schválili vlani 20. júna.

    - Reklama -