Dvoch pracovníkov Národnej banky Slovenska, ktorých polícia obvinila v kauze poisťovne Rapid life, budú stíhať na slobode

    0
    Ilustračný obrázok (Autor: TASR)

    “V prípade oboch obvinených vyšetrovateľ nevidel dôvod na ich väzobné stíhanie, preto podnet na ich väzbu prokurátorovi nepredložil,” uviedol vo štvrtok na otázku TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

    Slovenská polícia v pondelok (25. 2.) informovala, že dvaja pracovníci NBS sa mali dopustiť obzvlášť závažného zločinu protiprávnym rozhodnutím o zavedení nútenej správy v prípade poisťovne Rapid life. Obvineným Ivanovi B. (55) a Monike I. (47) hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na desať až 20 rokov.

    Následne NBS informovala, že podáva ďalšie trestné oznámenie v kauze Rapid life. Rozhodla sa tak práve po tom, čo Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila dvoch uvedených manažérov banky zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, keď bola zavedená nútená správa poisťovne. Podľa NBS sú v tejto kauze namiesto pravdepodobných páchateľov stíhaní jej pracovníci.

    Vyhlásenie nútenej správy v poisťovni považuje NBS za zákonné a dôvodné. “Dôvody na vyhlásenie potvrdil dohľad NBS na mieste a nezávislý externý audit. Na základe dohľadu na mieste NBS v tejto veci podala aj sériu trestných oznámení. Súhlas NBS na vyhlásenie konkurzu bol taktiež zákonný a dôvodný, čo potvrdil aj Okresný súd v Košiciach právoplatným vyhlásením konkurzu na túto poisťovňu,” uviedla v utorok (26. 2.) NBS.

    Tvrdenie o úmyselnom trestnom konaní dvoch manažérov považuje NBS za absurdné. “NBS dosiaľ nedostala uznesenie vyšetrovateľa a nie je oboznámená s jeho tvrdeniami o údajnom protiprávnom konaní,” upozornil regulátor s tým, že nikto z národnej banky nebol v tejto veci vyšetrovateľom vypočutý. NBS preto požiada o stanovisko k medializovaným informáciám príslušné orgány. “Je zarážajúce, že k obvineniu osôb, ktoré svojou systematickou činnosťou v poisťovni Rapid life poškodili takmer 15.000 klientov o viac ako 20 miliónov eur, zatiaľ nedošlo, hoci prvé trestné oznámenie podala NBS už pred takmer dvoma rokmi,” doplnila národná banka.

    Podľa slovenskej centrálnej banky tiež vzniká dojem, že osoby, ktoré poškodili klientov, “majú zvláštny druh beztrestnosti pod ochranou niektorých predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní”. Má tak pokračovať nátlak na inštitúciu. “NBS už na to v minulosti viackrát upozorňovala prokuratúru a aj iné orgány činné v trestnom konaní,” tvrdí národná banka.

    NBS zaviedla nútenú správu v polovici júna 2017. Dôvodom boli zistenia, že poisťovňa závažne ohrozuje práva klientov. Nútená správkyňa podala na štatutárov trestné oznámenie. Podľa bývalého vedenia poisťovne bolo vyhlásenie nútenej správy nezákonným postupom a malo tak dôjsť k porušeniu práva na spravodlivý proces.

     

    - Reklama -