Prezidentský kandidát Daňo o Harabinovi a Chmelárovi: Keď tam budem, obaja ako prví dostanú miesto v Prezidentskom paláci

0
Martin Daňo (Autor: TASR)

Čo bolo vašou hlavnou motiváciou ísť kandidovať na funkciu prezidenta SR?

Do volieb som išiel spôsobom, že som získal 16 podpisov od poslancov. Chcel som ukázať cestu, že ktokoľvek sa môže obrátiť na svojich volených zástupcov, a tí mu umožnia kandidovať. Prakticky hocikto môže kandidovať, ale sú lekári či vedci, ktorí nemajú čas zbierať podpisy.

Predpokladám, že vaša motivácia kandidovať nebola len získať 16 podpisov od poslancov.

Nie. Chcem ukázať skutočnú realitu, ktorá je v tomto štáte, a zastaviť biedu a celé to klamstvo, ktoré tu podľa môjho názoru vládne 30 rokov. Ide mi o boj proti chudobe, biede, korupcii, svojvôli úradníkov.

Akými prostriedkami by ste to chceli dosiahnuť?

Jedenásť rokov chodím po úradoch a robím všetko, čo sa dá v rámci malých kompetencií, ktoré mám. Sú to vlastne iba práva, ktoré využívam na 100 percent. Aj to som neraz v takom slabom postavení, lebo nemám peniaze. Keby som mal len jedno percento kompetencií, ktoré má dnes prezident, už je tu dávno porobený poriadok.

Aké napríklad? Čo považujete za najdôležitejšiu kompetenciu prezidenta?

Napríklad, keby som sa ja ako prezident dozvedel, že nejakého novinára nepustia na súd či úrad, budem tam prvý nastúpený, novinára chytím za ruku a dovediem ho so sebou. Som zvedavý, či by mi tam zakázali vstup.

To nie je úplne oficiálna kompetencia prezidenta. Ktorú považujete za najdôležitejšiu?

Má veľa kompetencií, ratifikáciu zmlúv, vymenovanie sudcov, rôznych úradníkov, vrátenie zákona do Národnej rady SR. Prednesenie správy o stave republiky. Tieto považujem za dôležité.

Do akej miery by ste komunikovali s vládou a parlamentom?

Do maximálnej a za využitia kamier. Prezident nebude rokovať za zatvorenými dverami. Tu bude “kamerka”, bude rozprávať, keď nebude chcieť, ide von. Pokiaľ nejde o tajnú informáciu, som za to, aby všetky informácie v štáte boli zo zákona verejné. Zverejním do maximálnej miery všetko, čo sa bude dať.

Aké zákony by ste mali problém podpísať?

Každý zákon, ktorý pôjde proti zdravému rozumu, proti bežným ľuďom. Avšak niektoré zákony sú dočasne proti ľuďom, aby vyliečili nejaký stav, napríklad Trestný zákon.

Aký je váš postoj k manželstvám homosexuálov či interrupciám?

Pokiaľ ide o adopcie detí homosexuálnym párom, pýtam sa, koho právo budeme brániť? Právo homosexuálov na dieťa, alebo právo dieťaťa nebyť diskriminované, lebo nebolo vychovávané v riadnej rodine? Sme skôr za ochranu dieťaťa ako za ochranu týchto párov. Čo sa týka interrupcií, keby tu boli normálny štát a normálne príjmy, určite by bol menší počet interrupcií. Osoba pácha interrupciu s vedomím, že nebude mať ako vychovať dieťa. Aj keby sa potraty zakázali, budú sa robiť inde.

Hlavnou témou tohto obdobia je výber nových ústavných sudcov. Hoci väčšina politikov od začiatku hovorila, že je potrebné čo najskôr obsadiť voľné miesta, nestalo sa tak, a v Smere-SD bol navyše názor, že by nových ústavných sudcov nemal menovať Andrej Kiska, ale nový prezident. Čo si o tom myslíte vy? Ako vnímate takýto postoj politikov a ich správanie sa voči Ústavnému súdu SR a v neposlednom rade k hlave štátu?

Boli prípady aj v histórii, keď bol Ústavný súd nefunkčný deväť rokov. Som v prvom rade za neverejnú voľbu. Ale keď ma niekto presvedčí, aby bola verejná, bude verejná. Pri vymenovaní je to jedno. Ústavný súd je vždy iba ústavný súd bohatých ľudí, obyčajný radový občan sa naň poriadne nedostane. Na druhej strane, Ústavný súd rozhoduje o zákonoch, o konfliktoch. Som za to, aby bol funkčný.

Prezident reprezentuje krajinu aj navonok. Ako vnímate súčasnú zahraničnú politiku SR? Aké zmeny by ste prípadne presadzovali, keby ste sa stali prezidentom krajiny?

Mňa viac zaujíma, čo sa deje na Slovensku, na zahraničnú politiku dávam priestor protikandidátom. Povedal som, že čo sa týka zahraničnej politiky, pokojne nech tam je pán Chmelár. Pán Harabin je už teraz skvelý na zahraničnú politiku. Keď tam budem, prví dostanú pracovné miesto v Prezidentskom paláci. Alebo aj Ľubomír Huďo je špecialista.

Ako vidíte členstvo Slovenska v NATO a v Európskej únii (EÚ)?

Ak by s tým ľudia súhlasili, mali by sme byť ako malá krajina neutrálni tak ako Švajčiarsko, Rakúsko či Lichtenštajnsko. Keď už sme šli do NATO, mali sme vybojovať také podmienky, aby sme nemuseli dávať toľko peňazí na zbrojenie. Čo sa týka EÚ, máme rozdielne platové podmienky, sociálny systém ako 28 ďalších krajín EÚ. Ak máme zostať v EÚ, som hlavne za to, aby sme boli plnohodnotní partneri. Teda mali by sme mať rovnaký minimálny dôchodok, minimálnu mzdu, sociálne dávky, a potom môžeme rozprávať o rovnocennom členstve v EÚ.

Ako by ste sa postavili k situácii, ak by vzniklo hnutie, ktoré by podporovalo referendum o vystúpení z EÚ?

Treba ho vypočuť. Tieto hnutia vznikajú len preto, lebo je niečo choré. Treba nájsť zdroj choroby. Keď je v EÚ základný zákaz diskriminácie, potom funguje na nerovných základoch v tom najpodstatnejšom, a to sú príjmy, sociálny systém.

Kam by ste išli na prvú zahraničnú návštevu? 

Treba navštíviť Ameriku, Rusko a Vatikán. Budem prvý prezident, ktorý nenastúpi do vládneho špeciálu, zoberiem komerčnú linku a uskutočnila by sa takáto okružná cesta po svete. Ale keď ľudia povedia, že mám ísť do Čiech, tak pôjdem.

Vravíte, že keď sa stanete prezidentom, “začnú sa diať veci”, čo to znamená?

Predovšetkým presťahovať sa z paláca. Mne stačí jedna izba, posteľ, počítač, nepotrebujem žiadne rezidencie. Ďalej – prečo nedávať zahraničným delegáciám dary, ktoré vyrobia choré deti, dobrovoľníci či väzni? Najviac sa ušetrí na vládnom špeciáli, na darčekoch. Do roka bude v Prezidentskom paláci urobený taký poriadok, že budú prebytky, z ktorých sa bude dať transparentným spôsobom rozdávať. Bude aj dôkladný personálny audit, každý sa postaví pred kameru a povie, čo za posledných päť rokov urobil. A ľudia rozhodnú – nechať, alebo vyhodiť. Zverejním všetko, čo tu bolo za posledných päť rokov.

Vzhľadom na to, že ste už kandidovali na primátora Humenného, ale aj do europarlamentu, prečo si myslíte, že tieto voľby by mohli byť úspešné?

Som úspešný už len tým, že sa mi podarilo kandidovať, že sa mi podarilo presvedčiť 16 poslancov. Bude to tvrdý boj, lebo dnes sa nerozhoduje o kvalitách človeka, rozhodujú peniaze. Vo svojej kampani som zatiaľ nevynaložil možno ani 100 eur. Zo všetkých kandidátov patrím medzi najmladších, som jediný slobodný, bezdetný, čiže už tu ušetríme kvantum peňazí. Keď si zoberieme súčasného prezidenta, len za prvých desať mesiacov prelietal milión eur. Viete, čo sa dá za milión eur pre ľudí urobiť?

- Reklama -