Čo vie rozumný sedliak, to odborárovi nikdy nedôjde. Bez práce nie sú koláče, súdruhovia, odkazuje Markéta Šichtařová

    0
    Markéta Šichtařová (Autor: Archív M. Š.)

    Nápadu, že by ľudia pracovali menej za viac peňazí, zrejme nejeden volič zatlieska. Nie však ekonómovia. Keď máte nižší výstup za rovnaké obdobie a pri zachovaní ceny práce, musí nutne klesnúť produktivita práce. „Za týždeň jednoducho vyrobíte menej, ale náklady neklesnú. Čo to znamená pre cenu výrobku? Musí zdražieť,“ zdôrazňuje ekonómka.

    Následne pripomína, čo to znamená pre konkurencieschopnosť. Keď vaši konkurenti v Rumunsku nezdražejú, stratíte ju. „Čo znamená strata konkurencieschopnosti? Nižšie tržby. Budete prepúšťať alebo naberať nových ľudí? Prepúšťať!“ poukazuje Šichtařová na dominový efekt.

    „Bojujú teda sociálni demokrati za vás? Áno, ak ste zbytočný úradník,“ pripomína. „Nie, ak pracujete v trhovom prostredí medzinárodnej konkurencie. Nie, ak ste živnostník. Nie, ak pracujete kdekoľvek v súkromnom sektore. Bojujú proti vám,“ dodáva. Pripúšťa aj fakt, že Česi pracujú viac hodín ako mnoho iných národov. „Nemci aj Francúzi pracujú v priemere menej hodín. Lenže oni sú vybavení technológiou a kapitálom,“ podotýka s tým, že pracovný týždeň skrátili vo Francúzsku, ale nezamestnanosť klesla len dočasne z dôvodu hospodárskeho cyklu, aby sa potom vrátila.

    Uvádza tiež, že českí odborári dlhodobo bojujú za vyššiu mzdu. „Lenže každý rozumný sedliak bez akéhokoľvek vzdelania chápe, že keď znížite produktivitu práce, reálna mzda rásť nemôže,“ poznamenala so slovami, že odborári by mali ČSSD vysvetliť, že tadiaľ cesta nevedie. Tadiaľ vraj vedie cesta leda tak k nižším mzdám.

    „Niektorí socialisti však idú ešte ďalej. Dokonca hovoria o tom, že by sme mali prejsť len na štyri pracovné dni v týždni. Argumentujú štvrtou priemyselnou revolúciou a tým, že časom vraj vezmú roboti ľuďom prácu,“ pokračuje s tým, že podobne argumentovali aj vo Fínsku. „Experiment bol však opustený, pretože nepriniesol sľubované efekty a bol len drahý pre štátnu kasu,“ píše ekonómka. „Nepodarilo sa vyvrátiť heslo triednych nepriateľov, že bez práce nie sú koláče,“ podotýka a dodáva, že súdruhovia by mali pochopiť, že priemyselná revolúcia neprebieha umelo tlačeným zákonom, ale sama revolúcia vytvorí podmienky pre kratší pracovný čas a sám trh vytvorí priestor na skrátenie pracovného času.

    Pôvodný text nájdete na webe iDnes.cz.

    autor: nab

     

    - Reklama -