Nárok na zdravotnú starostlivosť v Británii zostane nezmenený pre občanov Slovenskej republiky, a to bez ohľadu na formu brexitu

    0
    Vlajka Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a vlajka Európskej únie - ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    “Európsky preukaz zdravotného poistenia (EHIC) platí do konca roka 2020 a zdravotné poisťovne v SR a v Spojenom kráľovstve si navzájom preplácajú oprávnené náklady na liečbu v štátnych zdravotníckych zariadeniach (formuláre S1 a S2),” uviedla Eliášová.

    Formuláre S1 a S2 oprávňujú občanov EÚ na poskytnutie zdravotnej starostlivosti v inej krajine EÚ alebo Európskeho združenia voľného obchodu (EZVO) v rozsahu, aký platí pre obyvateľov konkrétnej krajiny, uvádza sa na oficiálnom webovom portáli Európskej únie.

    Situácia v oblasti zdravotného zabezpečenia by sa podľa Eliášovej do konca roka 2020 nemala zmeniť ani v prípade tzv. tvrdého brexitu.

    “Občania SR žijúci v Spojenom kráľovstve, bez ohľadu na to, či do krajiny prišli pred brexitom alebo až po ňom, takisto ako aj (slovenskí) turisti a študenti v Spojenom kráľovstve, budú mať i v prípade brexitu bez dohody do 31. decembra 2020 garantovanú zdravotnú starostlivosť presne tak ako doteraz,” potvrdila Eliášová.

    V tejto súvislosti pripomenula, že MZ SR odporúča turistom v Británii, aby mali v období tesne po brexite uzavreté aj komerčné poistenie liečebných nákladov.

    Po skončení prechodného obdobia (31. decembra 2020) budú EÚ a Británia hľadať spoločnú reč na uspokojivom trvalom riešení do budúcnosti, a to pravdepodobne formou univerzálnej bilaterálnej zmluvy o sociálnom a zdravotnom zabezpečení, dodala Eliášová.

    Nárok britských občanov na zdravotnú starostlivosť na základe preukazu EHIC v krajinách EÚ po brexite bude závisieť od budúceho vzťahu medzi EÚ a Britániou, uvádza na svojom webovom portáli britská Národná zdravotná služba (NHS).

    NHS občanom odporúča oboznámiť sa s pravidlami týkajúcimi sa poskytovania zdravotnej starostlivosti v konkrétnej krajine a takisto im radí uzavrieť dodatočné cestovné poistenie.

    Eliášová potvrdila, že záujmom Slovenskej republiky je zachovať pre svojich občanov cestujúcich a zdržiavajúcich sa v Spojenom kráľovstve čo najviac práv v oblasti zdravotného zabezpečenia, a preto sa Slovensko bude snažiť udržať vzájomnosť a zachovať tieto nároky aj pre britských občanov na území SR.

     

    - Reklama -